»Eppur si muove – In vendar se vrti!« je pred stoletji vzkliknil nesrečni italijanski astronom Galileo Galilei. Njegove besede so še danes najprimernejši skupni imenovalec za analizo mednarodnega dogajanja, ki ga ponujamo v istoimenski oddaji. Splet analitičnega besedila, intervjujev s tujimi in domačimi strokovnjaki in analitiki ter z neposrednimi udeleženci dogodkov daje izčrpen odgovor na eno izmed petih ključnih vprašanj novinarskega dela, namreč ,,zakaj''. Zakaj je neki dogodek pomemben, kateri so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo neka zamisel našla pot v zgodovino, neka druga pa ne? O tem ob ponedeljkih ob 14.30 na Prvem.

Kitajske oblasti brišejo kulturne in religiozne značilnosti Ujgurov, pridne državljane, ki sprejmejo njihove dogme o večvrednosti kulture Hanov, pa nagrajujejo

Zadnji dve leti mediji vse pogosteje objavljajo pričevanja o množičnem zapiranju ljudi v kitajski avtonomni pokrajini Šindžjang. Kitajske oblasti so sprva zanikale obstoj taborišč, v katerih naj bi bilo po ocenah mednarodnih organizacij in medijev zaprtih od milijon do kar tri milijone ljudi. Pozneje so vendarle priznale obstoj prevzgojnih centrov, ki naj bi prispevali k odpravljanju nevarnosti terorizma in separatizma v pokrajini. Človekoljubni aktivisti in novinarji lahko obstoj in delovanje množičnih taborišč raziščejo le tako, da obiščejo izobraževalne centre, polnih nasmejanih in zadovoljnih Ujgurov nad tem, da jim je Komunistična partija odprla oči. Te centre vodijo oblasti. Priče trdijo, da videopodobe niso v ničemer podobne temu, kar so doživeli sami.

Povezava do zaslišanja Ujgurke Mihrigul Tursun lani v ameriškem kongresu:

Nastop odvetnika in aktivista Nurya Turkela na letošnjem Forumu o svobodi v Oslu, kjer je razmere v prevzgojnih taboriščih v Šindžjangu primerjal s tistimi v Stalinovih gulagih in v nacističnih koncentracijskih taboriščih.

Ena izmed približno 400 pesmi ujgurskega pop zvezdnika Ablajana Awuta Ayupa, ki je izginil 15. februarja lani.

Rajka Pervanje