Izbrana dela Maksimiljana Feguša

Pri Edicijah slovenskih skladateljev je januarja 2019 izšla portretna zgoščenka Maksimiljana Feguša z izbranimi skladbami simfonične, komorne in vokalno-instrumentalne glasbe.

Pri Edicijah slovenskih skladateljev je januarja 2019 izšla portretna zgoščenka Maksimiljana Feguša z izbranimi skladbami simfonične, komorne in vokalno-instrumentalne glasbe.

V Arsovem art ateljeju bomo predstavili pet del z nove zgoščenke skladatelja Maksimiljana Feguša z naslovom: Izbrana dela. V celoti bomo predstavili bomo celotne skladbe: Sinfonietto v dveh stavkih za orkester, Godalni kvartet št. 1, ki ga je napisal za godalni kvartet Feguš, mašni stavek Agnus Dei, ki se izvaja tudi kot samostojna skladba, Deset človeških zapovedi na besedila Janeza Menarta za deset izvajalcev in Simfonijo v štirih stavkih za simfonični orkester.

Skladatelj, zborovodja, dirigent in visokošolski pedagog Maksimiljan Feguš se je rodil leta 1948 na Ptuju, od leta 1977pa stalno živi in ustvarja v Mariboru. Več kot osemnajst let je bil zborovodja zbora in korepetitor Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, vodil je tudi številne druge zbore in instrumentalne zasedbe, predvsem pihalne  orkestre. Maksimiljan Feguš je na ljubljanski Akademiji za glasbo končal študij kompozicije in glasbene teorije pri profesorju Danetu Škerlu, študiral je tudi dirigiranje pri profesorju Antonu Nanutu. Oktobra 1995 je postal docent na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, kjer je bil leta 2001 imenovan za izrednega profesorja za kompozicijo in glasbeno teorijo.

Ustvarjalni pogled Maksimiljana Feguša se ozira v tradicijo, v zasnovo in izpeljavo klasičnih oblik ter že preverjenih kompozicijskih postopkov, s katerimi išče sporočilnost v glasbi. Skladatelj je predan jasno zastavljenemu, v celoti načrtovanemu in premišljenemu glasbenemu oblikovanju, izraz svojih skladb pa pogosto obogati z duhovitim, hudomušnim in igrivim glasbenim izrazom. ­Fegušev skladateljski opus obsega raznovrstna dela za orkester, komorne in vokalno-instrumentalne skladbe, zbore in samospeve ter scensko glasbo. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte tudi daljši pogovor z Maksimiljanom Fegušem o njegovi glasbeni govorici, načinu skladanja in o vseh petih delih z zgoščenke Izbrana dela.

Tjaša Krajnc