Ženske v svetu glasbe

Godalni kvartet Zaïde prvič v Sloveniji

Poslušajte komorni skladbi Ernesta Chaussona in Césarja Francka ter pogovor z violistko Sarah Chenaf.

Godalni kvartet Zaide-1-14.3.19
Godalni kvartet Zaïde na koncertu v dvorani Union v Mariboru, 14.3.2019, (foto: Dejan Bulut)
foto: www.nd-mb.si

V oddaji Ženske v svetu glasbe tokrat predstavljamo godalni kvartet Zaïde iz Francije, v katerem igrajo izvrstne godalke: violinistki Charlotte Maclet in Leslie Boulin Raulet, violistka Sarah Chenaf in violončelistka Juliette Salmona. V kvartetu igrajo od leta 2009, posvečajo pa se izvajanju glasbe od klasicizma do sodobne glasbe. Godalkam je leta 2012 uspel velik dosežek, saj so prejele prvo nagrado in tri posebna priznanja na mednarodnem Haydnovem tekmovanju na Dunaju, v sezoni 2015/2016 so bile nominirane za nagrado za vzhajajoče zvezde ECHO, sicer pa pogosto nastopajo na uglednih glasbenih festivalih in koncertnih prizoriščih po svetu.

Godalke kvarteta Zaïde smo v Sloveniji spoznali marca 2019, ko so gostovale na treh koncertih krajše turneje v Kulturnem domu v Novi Gorici, Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije in v dvorani Union v Mariboru, nastopile so z virtuoznimi glasbeniki iz Slovenije in Italije: s flavtistko Ireno Kavčič, kontrabasistom Iztokom Hrastnikom in klarinetistom Tommasom Lonquichom. Z zgoščenke Godalnega kvarteta Zaïde z deli francoskih skladateljev, ki je izšla pri založbi NoMadMusic, bomo predstavili Chanson perpétuelle / Pesem, ki ne mine op. 37, v kateri se bosta godalkam pridružila mezzosopranistka Karine Deshayes in pianist Jonas Vitaud, ter 4. stavek Godalnega kvarteta v D-duru Césarja Francka. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor z violistko kvarteta Sarah Chenaf o delu in repertoarja godalnega kvarteta Zaïde.

Fotografije so nastale na koncertu v dvorani Union v Mariboru, 14. marca 2019, v organizaciji Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.