Ženske v svetu glasbe

Sopranistki Irena Baar in Andreja Zakonjšek z baročno vokalno glasbo

Predvajali bomo duhovne in posvetne skladbe italijanskih skladateljic iz 17. stoletja: Isabelle Leonarda, Antonie Bembo in Marie Francesce Nascinbeni.

irena-in-andreja
Sopranistki Irena Baar in Andreja Zakonjšek, radovljiška graščina, 20.8.2014, (foto; Matej Rupel,, Festival Radovljica)
foto: Arhiv DLSGR

Oddajo Ženske v svetu glasbe posvečamo sopranistkama Ireni Baar in Andreji Zakonjšek, ki sta nastopili na 22. Festivalu Radovljica 2004. Ta je bil programsko posvečen ustvarjalnosti žensk – glasbenicam mednarodnega ugleda, ki so zapustile pomembne sledi v svetovni glasbeni zgodovini, vse od srednjega veka do sodobnosti. Sopranistka Irena Baar je bila ena najopaznejših slovenskih opernih in koncertnih pevk v drugi polovici 20. stoletja. Bila je operna in koncertna pevka z obsežnim in raznovrstnim repertoarjem. Slovela je po zelo lepo oblikovanem, tehnično dovršeno izdelanem ter muzikalno polnem in izdatnem glasu.

Sopranistka Andreja Zakonjšek je solistka mariborske Opere. Veliko poustvarjalne glasbene energije namenja izvajanju samospevov in koncertne duhovne glasbe od zgodnjega baroka in klasicizma do 21. stoletja, posveča pa se tudi glasbi slovenskih skladateljev in prvim izvedbam novih del. Sopranistki sta nastopili z gambistom Domnom Marinčičem ter s čembalistko in orglavko Ireno Skumavec. Izvedli so izbrane duhovne in posvetne skladbe nekaterih najbolj nadarjenih skladateljic 16. in 17. stoletja, ki so večinoma ustvarjale doma, v samostanih in cerkvah in tudi na dvorih.

Predvajali bomo skladbe italijanskih skladateljic: duhovni motet redovnice Isabelle Leonarde, ljubezensko arijo in duet Antonie Bembo ter duet Marie Francesce Nascinbeni, ki izraža gorečo strast po ljubezni zunaj tega sveta. Oddajo je pripravila Tjaša Krajnc.