Skladatelj tedna

Protestantski napevi kot vez z evropsko glasbeno kulturo/2.oddaja

Le predstavljamo si lahko, kako pomembni so bili zato napevi, v katere sta bila strnjena krščanska veroizpoved in Očenaš.

Primoz-Trubar
primož Trubar
foto: en.wikipedia.org

Približno polovico vseh knjig v času slovenske reformacije je ustvaril Primož Trubar – poleg Katekizma in Abecednika sta pomembna tudi prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice Adama Bohoriča.

A kaj bi brez petja, saj glasba še kako vpliva na človeška čustva, tudi religiozna. Martin Luther je bil mnenja, da se mora bogoslužje približati človeku in zato opravljati v domačem jeziku. Sestavni del liturgije pa je tudi glasba. »Kajti kedar mi pojemo ali pridigujemo od božje pravice , od ojstrih kazni« je zapisal Trubar v uvodu k Protestantski pesmarici iz leta 1584,  »s tejm se opominjamo, de v pokori, v božjem strahu, v božji pokorščini vedno prebivamo, de ne bomo tim hudim, od katerih mi pojemo, enaki, de na životu inu na duši na tim svejtu inu vekomaj v pekli ne bomo ž njimi vred štrafani. Zatu je tu pejtje, ti psalmi, molitve inu pridige od Buga postavlenu.«

Le predstavljamo si lahko, kako pomemben so bili zato napevi, v katere sta bila strnjena krščanska veroizpoved in Očenaš.