Neposredni prenos

Prebujenje narave z Natalie Clein in Jackom Kaspszykom

3. koncert za Modri abonma Slovenske filharmonije.

4
Natalie Clein
foto: Sussie Ahlburg

Prvi del tokratnega večera bo posvečen Edwardu Elgarju, angleškemu skladatelju, ki je pomembno prispeval k ponovnemu glasbenemu razcvetu angleške ustvarjalnosti. Najprej bomo slišali orkestralno različico Pesmi jutra, nato pa še njegov Koncert za violončelo in orkester.
Kot solistka ga bo izvedla britanska violončelistka Natalie Clein, ki je pri šestnajstih letih zmagala na BBC-jevem tekmovanju mladih glasbenikov in na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Varšavi, danes pa deluje kot profesorica na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu in na Akademiji v Rostocku, natopa kot solistka na najpomembnejših koncertnih odrih ter s priznanimi glasbeniki sodeluje kot komorna glasbenica.
Posebej jo odikujejo prav interpretacije del Edwarda Elgarja, podobno kot Jacka Kaspszyka, ki je leta 2012 prejel Elgarjevo medaljo. To podeljuje Elgarjevo društvo kot najvišje častno priznanje za promocijo osebnosti in dela Edwarda Elgarja.
V drugem delu koncerta bo Kaspszyk z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel še prvo simfonijo Elgarjevega sodobnika Gustava Mahlerja. Ta je skladbo sprva naslovil Titan: tonska pesnitev v simfonični obliki s programskimi zamislimi stavkov od uvodnega stavka Prebujenje narave po dolgi zimi do sklepnega Iz pekla, nato pa se je odločil, da poslušalcev ne bo usmerjal s programom in je delo naslovil Simfonija v D-duru.

Program:
Edward Elgar: Pesem jutra, op. 15
Edward Elgar: Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85
Gustav Mahler: Simfonija št. 1 v D-duru, »Titan«