Predstavljamo zgodovinske temelje Slovencev ter posameznike, ki so prispevali k osamosvojitvi naše domovine.

V srednjem veku in vse do zgraditve cest so po Dravi prevažali vsakršno blago, pozneje je bil poglavitni artikel les iz Pohorskih gozdov, ki je na splavu plul do kupcev vse do Črnega morja.

Poleg Save je bila v preteklosti gospodarsko zelo pomembna plovna pot po Dravi. V srednjem veku in vse do zgraditve cest so po Dravi prevažali vsakršno blago, pozneje je bil poglavitni artikel les iz Pohorskih gozdov, ki je na splavu plul do kupcev vse do Črnega morja. Zaslužek je bil dober, mamljiv, čeprav je bila plovba polna nevarnosti, kar je še podžigalo avanturistični duh, zlasti mladih flosarjev. Splavarstvo je posredno dajalo kruh tudi številnim gozdarjem, tesarjem, žagarjem in vsem, ki so pomagali spraviti hlode s Pohorja v dolino, do bližine dravskih zalivov, koder so gradili splave.

Splavarska kultura je zajemala tudi posebna pravila, ki so se uveljavila med flosarji. Določala je razmerja nadrejenosti in podrejenosti, opredeljevala način oblačenja med splavarji in se dotikala tudi jedi, ki so jih uživali na poti. Daljša odsotnost od doma in priložnost sta marsikateremu flosarju zmamili denar iz žepa in mu ukradli poštenje…

Ivan Merljak