V kinu je nov slovenski partizanski film v režiji Dejana Baboska, posnet po knjigi spominov Franca Severja - Frante.

Premiero je doživel vojni film Preboj o dogodkih iz marca 1945, ko sta na Menini planini partizanski diviziji presekali obroč 22-krat številčnejše nemške vojske in si priborili svobodo. Režiser in soscenarist je Dejan Babosek, film pa je posnet po knjigi spominov danes 96-letnega partizanskega komandanta Franca Severja – Frante Past na Menini planini.

V avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju so ta teden pripravili retrospektivo filmov Vlada Škafarja, medtem ko je Ljubljano v četrtek obiskala prejemnica nagrade Darko Bratina, britanska dokumentaristka Kim Longinotto, ki na neposreden, diskreten in hkrati politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi. Premiero je doživel tudi njen dokumentarec Mafija v objektivu.

Woody Allen je dogajalni prostor svojega novega filma znova umestil v New York in igralsko ekipo napolnil z obetavnimi imeni mlade generacije. Romantično komedijo Deževen dan v New Yorku bomo ocenili prav tako kot nadaljevanje komično-grozljivega žanrskega hibrida izpred desetih let, tokrat z naslovom Vrnitev v deželo zombijev. 

Urban Tarman