Arsov art atelje

Dežele izgubljenih zvokov

2. oddaja o ustvarjalnosti skladatelja in zvokovnega umetnika Bora Turela

note-racunalnik
Stran iz partiture skladbe Les espaces intermédiaires/Vmesni prostori za kljunaste flavte in elektroakustični posnetek Bora Turela, 2003, prva izvedba s flavtistko Matejo Bajt na 21. Festivalu Radovljica 2003
foto: Osebni arhiv

V Arsovem art ateljeju poslušajte drugo oddajo z glasbenimi deli skladatelja in zvokovnega umetnika Bora Turela. Njegova kompozicijska govorica je razpeta med intuitivnim in improvizacijskim na eni in strogo strukturiranim na drugi strani. V delih za instrumente in elektroakustični posnetek raziskuje in vzpostavlja zvočna razmerja med solisti in posnetki instrumentiranih zvokov, v radiofonskih in arsakustičnih delih pa ustvarja inventivne povezave med radiofonskimi in naravnimi zvočnimi elementi.

V oddaji bomo predstavili izbor Turelovih poznejših skladb za solistične instrumente in za instrumentalno skupino ter elektroakustični posnetek, ob tem pa še izbor njegovih radiofonskih in arsakustičnih del. Skladatelj bo v oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, spregovoril o svojem ustvarjanju in postopkih nastajanja in snemanja elektroakustičnih del, razvoju elektroakustične glasbe pri nas in svojih ustvarjalnih načrtih.