Ženske v svetu glasbe

Sopranistka Anna-Maria Panzarella: kantati Scarlattija in Händla

Poslušajte italijanski kantati Alessandra Scarlattija in Georga Friedricha Händla.

Panzarella solo
Sopranistka Anna-Maria Panzarella in čembalist Christophe Rousset (Les Talens Lyriques), radovljiška graščina, Festival Radovljica, 23. 8 .2004, (foto: Matej Rupel)
foto: Arhiv DLSGR

Oddajo Ženske v svetu glasbe tokrat drugič posvečamo mednarodno uveljavljeni francoski sopranistki Anni-Marii Panzarella, ki je nastopila na 22. Festivalu Radovljica 2004, posvečenem ustvarjalnosti žensk. Gostovala je kot solistka z izvrstnim francoskim vokalno-instrumentalnim ansamblom Les Talens Lyriques, ki se posveča izvajanju glasbe 17. in 18. stoletja, predvsem del iz bogate baročne operne zakladnice. Glasbeniki so na koncertu v radovljiški graščini izvedli skladbe francoske in italijanske baročne glasbe in predstavili znamenite ženske like iz zgodovine in mitologije.

Sopranistka Anna-Maria Panzarella, ki se je uveljavila kot solistka v baročnih operah od Lullyja do Händla, pa tudi v operah Mozarta, Rossinija, Gounoda, Bizeta in drugih skladateljev iz obdobja romantike, bo v drugi oddaji zapela kantato Arianna: Ebra d’amor fuggia / Ariadna: zbežala je, omamljena od ljubezni za sopran, dve violini in generalni bas iz leta 1695, ki jo je ustvaril italijanski baročni skladatelj Alessandro Scarlatti in drugi del kantate Notte placida e cheta / Tiha in mirna noč HWV142 Georga Friedricha Händla, iz leta 1708. Oddajo je pripravila Tjaša Krajnc.