Ženske v svetu glasbe

Sopranistka Anna-Maria Panzarella: francoska baročna glasba

Anna-Maria Panzarella je na 22. Festivalu Radovljica 2004 nastopila z ansamblom Les Talens Lyriques pod glasbenim vodstvom čembalista Christopha Rousseta.

Panzarella solo
Sopranistka Anna-Maria Panzarella in čembalist Christophe Rousset (Les Talens Lyriques), radovljiška graščina, Festival Radovljica, 23. 8 .2004, (foto: Matej Rupel)
foto: Arhiv DLSGR

Oddajo Ženske v svetu glasbe tokrat prvič posvečamo mednarodno uveljavljeni francoski sopranistki Anni-Marii Panzarella, ki je nastopila v Sloveniji na 22. Festivalu Radovljica 2004, posvečen ustvarjalnosti žensk. Gostovala je kot solistka z izvrstnim francoskim vokalno-instrumentalnim ansamblom Les Talens Lyriques, ki se posveča izvajanju glasbe 17. in 18. stoletja pod vodstvom priznanega čembalista in glasbenega vodje Christopha Rousseta. Ansambel Les Talens Lyriques je v Radovljici izvedel spored francoske in italijanske glasbe in predstavil znamenite ženske like iz zgodovine in mitologije. Interpretirala jih je sopranistka Anna-Maria Panzarella, ugledna solistka, ki se je uveljavila kot solistka v baročnih operah od Lullyja do Händla, pa tudi v operah Mozarta, Rossinija, Gounoda, Bizeta in drugih skladateljev iz obdobja romantike. Anna-Maria Panzarella pogosto nastopa in snema z ansambli, kot so Les Talens Lyriques, Les Arts Florissants, Le Concert d’Astrée in Il Complesso Barocco, nastopa tudi na uglednih evropskih glasbenih festivalih in redno izvaja recitale baročne glasbe v Louvru.

Sopranistko Anno-Mario Panzarella bomo predstavili v izvajanju monodij Michela Lamberta, najpomembnejšega francoskega skladatelja airs de cour / dvornih arij v drugi polovici 17. stoletja, z naslovi Par mes chants tristes et touchants / Z mojimi žalostnimi in ganljivimi spevi, Ombre de mon amant / Senca mojega ljubega in Vos mépris chaque jour / Vaš prezir vsak dan. Ob instrumentalni spremljavi bo izvedla tudi kantato La Morte di Lucrezia / Smrt Lukrecije, ki jo je napisal eden vodilnih francoskih skladateljev poznega baroka Michel Pignolet de Montéclair in je izšla v tretji knjigi kantat, leta 1728. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

še

Lambertove dan.