Svet kulture

Predstava Ali: Strah ti poje dušo zmagala na Bitefu

Predstava SNG Drame Ljubljana je v Beogradu prejela kar tri nagrade od štirih, med njimi tudi glavno nagrado Grand Prix Mira Trailović za najboljšo uprizoritev v celoti.

Ali
Na fotografiji: Nik Škrlec in Nataša Barbara Gračner
foto: Peter Uhan

Predstava SNG Drama Ljubljana Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata je slavila na 53. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef. Prejela je kar tri od štirih nagrad: veliko nagrado za predstavo v celoti, Horvatu so podelili nagrado časnika Politika za režijo, za najboljšo pa jo je izbralo še občinstvo. O velikem uspehu naših gledališčnikov iz Beograda poroča Boštjan Anžin.

Na dan, ko je bila pred natanko sto leti na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor prva slovenska uprizoritev, bo v gledališču nocoj premiera drame Grmače režiserke Nine Rajić Kranjac. Gre za zadnjo dramo Daneta Zajca, ki je bila uprizorjena še v času njegovega življenja. S krstno uprizoritvijo Izobčenke, avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, pa začenjajo sezono Ljubezen v ljubljanski Mali drami. V Mestni galeriji Nova Gorica začenjajo novo sezono z odprtjem razstave fotografij Wilhelma Heiligerja. Napovedali bomo tudi prvi koncert za vokalni abonma Slovenske filharmonije. Vodila ga bo dirigentka Helena Fojkar Zupančič, sodelovali bodo še duo Claripiano, pianistka Urška Vidic in baritonist Matjaž Strmole.