Neposredni prenos

Operacija Helikon

Koncert Policijskega orkestra pod vodstvom Nejca Bečana s solistoma na helikonu.

Večer šestih praizvedb novih del petih slovenskih skladateljev petih rodov: Tomaža Habeta, Marka Mihevca, Igorja Krivokapiča in Nejca Bečana.

Dogodek, na katerem se prvič v svetovnih merilih solistično pred pihalnim orkestrom predstavita dve novi glasbili, ki sta na novo nastali leta 2006 in 2010 – sopranski in tenorski helikon. Na novi glasbili bosta igrala: Švicar Stéphane Rudaz na sopranskem helikonu in Bratko Krivokapič na tenorskem helikonu.

Novi helikoni so prva novonastala celotna družina glasbil v tretjem tisočletju. Zamisel za njihovo izgradnjo je prišla iz Slovenije, naredili pa so jih med leti 2006 do 2012 najboljši mojstri iz Bavarske. Pobudnike je v uresničitev projekta gnalo prvinsko hotenje ustvariti nekaj novega, lepega, izvirnega in edinstvenega, ob tem pa še strokovna in umetniška želja prispevati k razvoju in izpopolnitvi zvočnega medija, ki se razvija že vse od časa, ko je človek začel obdelovati žlahtno kovino. Novi helikoni so tako sad več kot dvodesetletnega raziskovanja, izobraževanja ter praktičnih izkušenj tako na področju glasbenega ustvarjanja, poustvarjanja kot tudi poučevanja. Zastavljena maksima je bila narediti glasbila, ki poslušalcu nudijo največjo možno zvočno lepoto in obenem zmorejo najširši izrazni razpon in zvočno tehtnost ter so zato dobrodošel glasbeni izziv skladateljem, da ustvarijo nove umetnine. Helikone je tako opisal dr. Arnold Myers iz škotskega Edinburgha, najvišja svetovna strokovna avtoriteta na področju nauka o glasbilih – organologije:

»Slovenski skladatelj Igor Krivokapič je razvil novo družino glasbil na osnovi tube. Družino sestavlja šest predstavnikov z enovito široko umerjeno glavno cevjo – v bistvu preneseni proporci široko umerjene kontrabasovske tube na vse predstavnike, kar je drugače kot vsa do zdaj obstoječa trobila. Predstavniki družine so sopranski uglašen v 3 ¼ čeveljskem Es-u, altovski uglašen v 4 ½ čeveljskem B-ju, tenorski uglašen v 6 čeveljskem F-u, baritonski uglašen v 9 čeveljskem B-ju, basovski uglašen v 12 čeveljskem F-u ter kontrabasovski uglašen v 18 čeveljskem B-ju. Večje tube so grajene s tradicionalnim helikonskim ovojem (okrog glasbenikovega telesa), manjše pa ohranjajo značilni helikonski ovoj, a jih izvajalec drži z rokami pred svojim telesom. Prvi celovit niz teh glasbil je izdelala firma Melton Meinl/Weston iz Geretsrieda v Nemčiji. Do zdaj so bila ta glasbila predstavljena na srečanjih, konferencah Mednarodne zveze Tubistov in Evfonistov (ITEA) leta 2004 v Budimpešti, 2008 v Cincinnatiju, 2014 v Bloomingtonu ter na številnih koncertih na festivalih Evrope in Severne Amerike. Za ta glasbila že obstaja tehten spored. Čeprav so bile v preteklosti (vključujoč Saksove rogove Adolpha Saxa in cesarske kornete Vaclava Františka Červenyja pa Bessonove kornofone) zasnovane številne družine koničnih trobil, nobena od teh ni zasnovana na način široko umerjene glavne cevi novih helikonov.«

29. novembra letos bo poteklo natanko petnajst let od prvega pogovora med inženirjem Ferdinandom Kleinschmidtom, ki je zaslužen za dejansko izgradnjo teh glasbil ter Igorjem Krivokapičem, ki mu je takrat prvikrat ustno pojasnil zamisel, hkrati pa so v le poldrugem desetletju od zaresne odločitve, da se naredijo novi helikoni in od samih skromnih začetkov na vseh ravneh danes opazni pomembnimi dosežki: mladi glasbeniki (poimenujmo jih Generacija 0), ki so bili na začetku stari večinoma le šest let, igrajo ta povsem nova glasbila, ustvarja se izviren spored, ki se zdaj bliža že številu šestdesetih del za slehernega člana nove družine. Dela, od solističnih skladb, solističnih ob klavirju, komornih, ansambelskih, koncertantnih in orkestrskh, so zložena izpod peres skladateljev petih držav (Slovenije, Severne Makedonije, Rusije, Turkmenistana in Nizozemske). Pomembni koraki so bili prav tako storjeni v smeri promocije glasbil, saj so jih do zdaj lahko v živo slišali na številnih koncertih v Sloveniji, Italiji, Srbiji, ZDA, Nemčiji, Avstriji, Latviji, Španiji in Rusiji.

Čeprav še globoko v zgodnjem otroštvu te nove glasbene poti, se prvi zreli plodovi prizadevanj že lahko pokažejo in prav temu je namenjen dogodek, poimenovan Operacija Helikon: z izvedbo dveh, daleč od otročje preprostih solističnih koncertov (enega za sopranski in drugega za tenorski helikon ob spremljavi pihalnega orkestra) pa v izvedbi mladih solistov, tudi predstavnikov te Generacije 0, postajajo poslušalci živi pričevalci pionirske dobe prve novo izgrajene družine glasbil v tretjem tisočletju našega štetja.

Dogodek se neposredno prenaša na Programu Ars ter ponudi v EBU mrežo radijskih postaj Evrope, Severne Amerike in Avstralije.