Aktualno

Na Prix Italia naša igra med najboljšimi

Velik uspeh slovenske radijske igre med svetovno konkurenco.

ekipa-ri
Vilma Štritof, Sonja Strenar, Darja Hlavka Godina, Špela Kravogel, Boris Cavazza in Maša Derganc Veselko.
foto: Matjaž Miklič

Na zadnjem, 71. mednarodnem festivalu Prix Italia, ki bo letos v Rimu, je v kategoriji radijske igre velik uspeh dosegla radijska igra avtorja Tomislava Zajca, v radijski priredbi Vilme Štritof in v režiji Špele Kravogel z naslovom Treba bi bilo peljati psa na sprehod, saj se je uvrstila med finalnih sedem iger (uradno: shortlisted), ki se potegujejo za glavno nagrado Prix Italia, ki bo podeljena konec septembra.

Dramsko besedilo je bilo prvotno napisano za gledališče, vendar je na Hrvaškem in v tujini že doživelo svoje uprizoritve v gledališču, na filmu in v radijski igri, saj je bilo nagrajeno z Držićevo nagrado kot najboljša drama leta 2012. Intimna drama se odvija med odraslim, na smrt bolnim moškim, njegovim očetom in njegovim nekdanjim dekletom. V besedno asketskem, pretežno banalnem izrazu, se vprašanje, kaj storiti, ko je skoraj zmanjkalo časa za življenje, razpre na stežaj, prav tako pa spoznanje, da se bistvenega ne da ubesediti.

Avtor: Tomislav Zajec (Hrvaška)
Prevajalka: Alenka Klabus Vesel
Prirejevalka in dramaturginja: Vilma Štritof
Režiserka: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Zasedba:
Oče – Boris Cavazza
Moški – Sebastijan Cavazza
Ženska – Maša Derganc Veselko
Glas – Miha Zor

Trajanje: 47.20

Premierno predvajanje na programu Ars: 9. september ob 22.05 (in še pozneje dostopno na internetni strani programa Ars).