Arsov art atelje

Petindvajset let dela Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, 2. oddaja

Ansambel bo v sezoni 2019/2020 izvedel 19. koncertni cikel Sozvočje svetov v Narodni galeriji, prvi koncert bo 8. oktobra ob 20.00, poslušali ga boste lahko tudi v neposrednem prenosu na programu Ars.

mediaspeed9542-1024×683
Sopranistka Nika Gorič in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, 66. Festivala Ljubljana 2018, (foto: Mediaspeeed)
foto: www.ljubljanafestival.si

Dve oddaji Arsovega art ateljeja bomo posvetili Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije, ki je v sezoni 2018/2019 proslavil 25-letnico umetniškega delovanja in muziciranja po Sloveniji. V drugi oddaji ob jubileju orkestra, bomo predstavili drugi del pogovora z dolgoletnim umetniškim vodjem in violončelistom Kleménom Hvalo in s koncertnim mojstrom, violinistom Janezom Podleskom, ki je od sezone 2019/2020 novi umetniški vodja tega ansambla.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije so ustanovili leta 1993 na pobudo dolgoletnega direktorja Slovenske filharmonije Borisa Šinigoja, ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Od prve sezone 1993/1994 je orkester izvedel veliko koncertov glasbe različnih obdobij, slogov in interpretacij. Repertoar Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije sicer obsega več kot 250 skladb vseh slogovnih obdobij od baroka do enaindvajsetega stoletja, godalci namenjajo posebno pozornost stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi najmlajših ustvarjalcev, ki se šele uveljavljajo. Orkester od leta 2001 v Narodni galeriji pripravlja in izvaja cikel in na koncertih sodeluje s cenjenimi solisti in sodobnimi skladatelji. V repertoarju orkestra je več kot osemdeset del slovenskih avtorjev in okrog štirideset skladb, ki so nastale po naročilu ansambla. Godalni orkester na svojih koncertih sodeluje s številnimi vrhunskimi solisti in z drugimi mednarodno priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, tokrat boste poslušali njihove izvedbe skladb Vita Žuraja, Johanna Sebastiana Bacha, Petra Iljiča Čajkovskega, Antonina Dvořaka, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Nine Šenk. Pogovor in oddajo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc.