Pogled v znanost

Referenčni laboratorij EU za povzročitelje bolezni rastlin

V laboratoriju uporabljajo 80 metod za ugotavljanje povzročiteljev bolezni rastlin

Popravljene_hruške-web
Na sliki levo so zdravi plodovi hrušk, na desni pa okuženi z bakterijskim hruševim ožigom, ki ga povzroča bakterija Erwinia amylovora
foto: NIB

Kako v pogojih globalizirane trgovine z rastlinami – še posebej pa za prehranske namene – ugotavljati, katere so bolne ali kužne, katere pa ne!? Evropska unija po novem ponuja model »evropskih referenčnih laboratorijev«, ki skušajo poenotiti način strokovnega nadzora vsebine uvoza s prehrano povezanih aspektov. Med tiste, ki zaradi dolgoletnih izkušenj odnedavna tvorijo skupino teh laboratorijev, spada tudi Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane.  dr. Tanja Dreo, vodja laboratorija za bakteriologijo in metrologijo z »oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo«, pojasnjuje, kaj pomeni biti »evropski referenčni laboratorij za škodljive organizme rastlin«, kot so virusi, viroidi, fitoplazme in bakterije. Pri nadzornem, hkrati preiskovalnem in raziskovalnem delu, laboratorij uporablja 80 metod.

Na sliki zelje, okuženo z bakterijami iz rodu Xanthomonas, ki se prenašajo z okuženim semenom; desno so slike bakterijskih kolonij na gojiščih, velikost kolonij je cca. 3 mm

foto: NIB

Oljke, okuzene z bakterijo Xylella fastidiosa na jugu Italije. Oljke se sušijo, zato jih močno obrezujejo vendar drevesa kljub temu propadajo

foto: NIB

EU ima 5 novih zadevnih referenčnih laboratorijev, eden je v Ljubljani

foto: NIB