Digitalna sodobnost

Pravica do popravila domačih naprav

Peta oddaja v ciklu Digitalna sodobnost o možnosti, da brez težav popravimo naprave in jim podaljšamo življenjsko dobo

computer-3293875_1920
foto: Pixabay/wir_sind_klein

Od industrijske revolucije naprej se ljudje obkrožamo z najrazličnejšimi napravami, brez katerih ne znamo več živeti. Dokler se ne začnejo kvariti, kar se običajno zgodi takoj po izteku garancije. V poletnem ciklu z naslovom Digitalna sodobnost smo danes predvajali zadnjo od petih oddaj iz našega arhiva, ki še vedno aktualno nagovarjajo pereče probleme.
Naprav pogosto ne moremo več popraviti sami, v iskanju ugodnega servisa pa hitro obupamo in se raje odločimo za nov nakup. To obremenjuje okolje in naše denarnice, zato Evropska komisija pripravlja nova pravila v okviru direktive Ecodesign, ki bo vključevala tudi »pravico do popravila«. Ta bo zahtevala od nekaterih proizvajalcev, naj izdelujejo takšne naprave, ki bodo imele daljšo življenjsko dobo in jih bo lažje popraviti. Pravica do popravila naj bi vključevala televizorje, sijalke in belo tehniko, ne pa tudi pametnih telefonov in računalnikov…

V poletnem ciklu z naslovom Digitalna sodobnost smo predvajali pet oddaj iz našega arhiva, ki še vedno aktualno nagovarjajo pereče probleme. V prejšnji oddaji ste lahko poslušali o pametnih govornih pomočnikih, celoten cikel pa lahko najdete na spletni strani programa Ars ali v podkastu.