Čas, prostor in glasba

Violinski koncerti IV: Evropske povezave

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

cas-prostor-glasba-1280
foto: stockphotos

Glasba išče sorodne, celo mednarodne povezave. Kako plodne so lahko, sta  dokazovala Antonio Vivaldi in Johann Sebastian Bach. V oddaji »Čas, prostor in glasba« smo predvajali tale njuna dela: dva violinska koncerta Jesen in Zimo iz cikla ‘Štirje letni časi’ Antonia Vivaldija in dva koncerta za violino in orkester Johanna Sebastiana Bacha. Vivaldija so igrali I Musici in članica ansambla violinistka Pina Carmirelli; Bachov Koncert za violino in orkester v a-molu je igral violinist Henrik Hochschild, ansambel Concerto Leipzig pa je vodil Michael Tauch. Koncert za violino in orkester v E-duru so igrali: člani Komornega godalnega orkestra iz Osla in norveški violinist Arve Tellefson, vodil jih je finski dirigent Paavo Berglund.

Oddajo ‘Violinski koncerti – evropske povezave’ je pripravil Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič.