Druga oddaja v ciklu Človek človeku... človek o vprašanju, če je zdravniška etika od zdravnikov, ali je potem poslovna etika od poslovnežev?

Tudi etika kot sicer tradicionalna filozofska disciplina stopa v korak s časom. Sodobna etika se loteva zahtevnih problemov genskega spreminjanja organizmov, veganstva, splava, družbenih neenakosti, evtanazije, odnosa do okolja in preostalih vprašanj, povezanih s pravičnostjo in dobrobitjo. Različni tečaji, seminarji, kodeksi etike, komisije, spletne strani in druge publikacije, posvečene moralnim vsebinam, so postali stalnica, zato v Kulturni panorami predstavljamo nekatere poudarke s filozofskega posveta o mestu etike v družbi.
Slovensko filozofsko društvo je v sodelovanju s Slovensko matico junija v Ljubljani organiziralo srečanje filozofov, ki se poglobljeno ukvarjajo z etiko. Med drugimi se je dr. Igor Pribac spraševal, če je zdravniška etika od zdravnikov, ali je potem poslovna etika od poslovnežev? Skupni imenovalec razmislekov pa se je osredotočil na vprašanji, kaj lahko filozofi ponudijo družbi in ali je morda napočil trenutek, da etiko zaščitijo kot filozofsko disciplino?

V oddaji lahko slišite razmišljanja filozofov:

Friderik Klampfer: Realen domet filozofske etike – nekaj grenkosladkih spoznanj
Vojko Strahovnik: Etika in šola
Luka Omladič: Novi razvoji etike robotike in umetne inteligence
Igor Pribac: Če je zdravniška etika od zdravnikov, je poslovna etika od poslovnežev?

V prejšnji oddaji poletnega cikla, ki ji lahko prisluhnete na spletni strani programa Ars, smo predstavili poudarke prispevkov Boruta Ošlaja, Jerneja Piska, Janeza Juhanta in Smiljane Gartner.

Blaž Mazi