Ars

Kult hrane, 1. del

Socialna in kulturna zgodovina hrane

cook-366875_1280
foto: Image by Jonny Lindner from Pixabay

Danes začenjamo ciklus petih oddaj iz našega arhiva o kultu hrane. Hrana je osnova našega preživetja, saj gre za človeško potrebo, ki poleg prehranjevanja in pridelave, vključuje tudi druge človekove dejavnosti, zato skozi človekovo zgodovino spreminja podobe civilizacij. Danes bomo ponovili oddajo o socialni in kulturni zgodovini hrane na naših tleh, v času pomanjkanja, ko je hrana pomenila veliko željo predvsem nižjih, revnejših slojev in časih, ko je bilo hrane dovolj in s preskrbo prebivalstva ni bilo težav. Seveda je bil vedno pomemben status posameznika v družbi, razlika med podeželjem in mestom ter konkreten zgodovinski trenutek, ki je pomenil vojno ali mir. To se odraža tudi v literaturi. O historično socialnem in kulturnem pogledu so se z Magdo Tušar pogovarjali Darja Mihelič, Milena Mileva Blažič, Dragica Čeč in Blaž Torkar, ki so s svojimi razmišljanji o tej tematiki sooblikovali tudi zbornik Inštituta za novejšo zgodovino in Zveze zgodovinskih društev.