Druga oddaja v ciklu Digitalna sodobnost raziskuje umetno inteligenco kot podaljšek velikega brata

Umetna inteligenca je danes že vseprisotna tehnologija. V zadnjih samo petih letih je doživela nesluten razmah. Usmerja naše gibanje po spletu, izbira najboljše kandidate za delovna mesta, trguje na borzi, ugotavlja, kdo je najverjetneje zločinec. V poletnem ciklu z naslovom Digitalna sodobnost bomo ob ponedeljkih ob 11.05 do 19. avgusta predvajali pet oddaj iz našega arhiva, ki še vedno aktualno nagovarjajo pereče probleme.
Zdi se, kot da umetni inteligenci prepuščamo odločitve, ki so bile nekdaj v domeni človeka. Nič presenetljivo zato ni, da umetna inteligenca danes v ljudeh vzbuja zelo močna čustva in odzive. Pogosta so apokaliptična svarila, da drvimo v družbo totalnega nadzora, v kateri bodo svobodne odločitve posameznika stvar preteklosti. Vsekakor se že danes kaže, da lahko uporaba umetne inteligence povečuje družbene neenakosti in da se moramo, če ne želimo povsem izpustiti nadzora iz rok, njene rabe lotiti s precejšnjo mero znanja. V ciklu Digitalna sodobnost danes lahko prisluhnete oddaji iz arhiva o razsežnostih umetne inteligence, v kateri nastopajo Marko Grobelnik, Luka Omladič, Matija Žgur in Pika Šarf.

V poletnem ciklu z naslovom Digitalna sodobnost bomo ob ponedeljkih ob 11.05 do 19. avgusta predvajali pet oddaj iz našega arhiva, ki še vedno aktualno nagovarjajo pereče probleme. Prejšnjič smo govorili o Amazonu. Prihodnji ponedeljek bo na sporedu oddaja o lažnih novicah na spletu, ki je že dostopna na spletni strani programa Ars.

Nina Slaček