Aktualno

Novinarska konferenca 3. programa Radia Slovenija – programa Ars

Ponedeljek, 17. 6. 2019, Drama kavarna, SNG Drama, Ljubljana

y_DSC8892
Novinarska konferenca
foto: Ivan Merljak

Program Ars je zakladnica pričevanj vrhunskih kulturnih in umetniških ustvarjalcev, znanstvenikov ter njihovih spremljevalcev in sogovornikov – urednikov, novinarjev specialistov analitikov in komentatorjev. Je tudi ustvarjalni medij, laboratorij za zvočna, glasbena in jezikovna raziskovanja.

Ob nedavnih mednarodnih uspehih so na novinarski konferenci izpostavili najnovejše Arsove projekte, ki sežejo onkraj radijskih valov in gostujejo na uglednih svetovnih festivalih in konferencah, kot sta denimo – zmaga slovenske skladateljice Petre Strahovnik na mednarodni skladateljski tribuni Rostrum v Argentini in zvočno-poetični dogodek Daljave, ki je na svetovni dan poezije mednarodni terminal letališča Jožeta Pučnika spremenil v pesnitev in prejel vabilo na Praški kvadrienale.

Medijska mapa: gradivo iz novinarske konference

Govorci na novinarski konferenci so bili:

Boris Cavazza, poslušalec ARS-a,

mag. Matej Venier, odgovorni urednik,

Ingrid Kovač Brus, urednica uredništva za kulturo,

Gregor Pirš, urednik uredništva za resno glasbo.

 

Na novinarski konferenci je bila napovedana tudi premiera elektroakustične radijske opere Iden, ki prinaša zgodbo Kuronske sipine v Litvi, začasnega geografskega pojava pod okriljem Unescove kulturne in naravne dediščine. Zgodbo konfliktnih interesov, vpisanih v kuriranje nacionalnih parkov, pa tudi zgodbo o pesku, ki – kljub obsedenemu človeškemu prizadevanju – zasipava, neustavljivo zasipava lesene pomole, mestno hišo, urad nacionalnega parka, muzej jantarja, počitniško hišo Thomasa Manna … vse velike – male dosežke človeka.

Elektroakustično radijsko opero, ki bo tako naslovila tudi tisto prastaro soočanje človeka z neizogibnim spreminjanjem, prehajanjem, minevanjem, so predstavile:

Bojana Šaljić Podešva, skladateljica,

Tina Kozin, pesnica,

Saška Rakef, režiserka.

 

Foto: Ivan Merljak