Aktualno

Zmaga Petre Strahovnik na skladateljski tribuni Rostrum

Slovenska skladateljica je bila z delom Prana izbrana na 66. mednarodni skladateljski tribuni v organizaciji Mednarodnega glasbenega sveta

gnc
Petra Strahovnik
foto: petrastrahovnik.eu

Iz Argentine, kjer se v mestu San Carlos de Bariloche zaključuje 66. mednarodna skladateljska tribuna Rostrum, največji svetovni forum radijskih hiš, namenjen predstavitvi in ocenjevanju novih posnetkov sodobne umetniške glasbe, prihaja enkratna novica. Skladbo Prana Petre Strahovnik so delegati 27 radijskih postaj izbrali kot najbolj prepričljivo delo celotnega izbora predlaganih del. Radio Slovenija je v glasovanje predlagal koncertni posnetek dela Prana v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Rossena Milanova, novega šefa dirigenta orkestra. Po krstni izvedbi decembra 2018 smo Petro Strahovnik povabili k pogovoru v neposrednem prenosu koncerta:

 

 

Petra je delo ustvarila prav za naš orkester, s katerim je med nastajanjem dela tudi sodelovala in preizkušala zvočne rešitve. O delu je zapisala komentar:

Novo delo z naslovom ‘Prana’je napisano za velik orkester ter solo izvajalce, ki so za namen dosega ‘Surround Sound’ efekta v živo razporejeni okrog koncertne dvorane. Orkester RTV Slovenija je bil pripravljen eksperimentirati z novimi tehnikami ter uporabo preparacij, kot so magneti na strunah, stiropor na klavirju ter harfi, itd. Zvočna skulptura, ki izhaja iz osnovne uporabe omenjenih preparacij, je tako zanimiva ter sveža, glasbeniki so pripravljeni iti v korak s časom in preparirati svoje instrumente. Inspiracija za to delo izhaja iz ideje o poustvarjanju ter ujetju atmosfere privlačnosti med dvema kontrastnima poloma (npr. magnetna resonanca). Koncept ujetosti ‘Prane’ kot vdih, v hinduizmu predstavlja dih življenjske sile. “Prana je razumljena kot univerzalna energija ki poteka v tokih v in okrog telesa.”

Dolgoletni delegat na Rostrumu Gregor Pirš, urednik uredništva za resno glasbo programa Ars, je poročal o uspehu slovenske glasbe in radiotelevizije:

Po zmagoslavju skladatelja Mateja Bonina v kategoriji mladih pred 4 leti v Talinu, se je slovenska glasba tokrat dokončno povzpela na svetovni prestol radijske tribune Rostrum. Gre za prvi tovrsten uspeh slovenske glasbe in slovenskega nacionalnega radia v zgodovini Rostruma, ki se vije vse od leta 1954 dalje. Še toliko lepše je, da se je to zgodilo prav v argentinskem mestu, tako pomembnem za slovensko diasporo.

Petra Strahovnik v Prani demontira ustaljeno pojmovanje glasbene dramaturgije, posveča se mikrospremembam na videz enovitega pa vseeno izjemno heterogenega zvočnega tkanja, oplemenitenega s preparacijami instrumentov in uporabo alternativnih zvočnih virov. Tako ustvarjena “zvočna skulptura”, nabita z notranjim življenjem, skuša prestaviti poslušalca v edini, sedanji trenutek zaznave, in to ji tudi zelo učinkovito uspe.

Mednarodna skladateljska tribuna Rostrum (International Rostrum of Composers) že 66 let zbira in predstavlja posnetke novih glasbenih del, predstavniki sodelujočih radijskih postaj pa skozi demokratičen glasovalni proces med njimi skupaj odkrivajo tiste najzanimivejše, najbolj inovativne in umetniško dognane. Vsako leto izpostavijo eno »izbrano« delo ter več »priporočenih«, razen uradnega priznanja pa so te skladbe deležne tudi pogostejšega predvajanja na radijskih valovih po vsem svetu. K temu se v zadnjih letih pridružujejo še naročila novih del.

Tribuna je hitro prepoznala kakovost skladateljev, ki jih danes štejemo za glasbene klasike dvajsetega stoletja, ustvarjalce, kot so Luciano Berio, Witold Lutosławski, Elliott Carter, Luigi Nono in Henri Dutilleux. Med izbranimi skladbami najdemo številne, ki so se izkazale za mejnike v glasbeni umetnosti zadnje polovice stoletja, denimo Lontano Györgya Ligetija, Žalna glasba Lutosławskega, Ancient Voices of Children Georgea Crumba in De StaatLouisa Andriessna.

Med slovenskimi skladatelji so v generalni kategoriji do priporočila prišli Primož Ramovš, Lojze Lebič, Uroš Rojko, Neville Hall, Luka Juhart in Vito Žuraj, ki se je dvakrat uvrstil na drugo mesto, s skladbama Warm Up in Runaround. Matej Bonin pa je bil s skladbo Cancro leta 2015 izbrani skladatelj v kategoriji skladateljev pod 30. letom starosti.

 

Uradna razglasitev rezultatov

Generalna kategorija

Izbrano delo: Petra Strahovnik (Slovenija): Prana

Priporočena dela:

Britta Byström (Švedska): Notes from the City of the Sun
Richard Causton (Velika Britanija): Ik zeg: NU (I say: NOW)
Melissa Foss Hyatt  (Argentina): Hanblecheyapi
Sławomir Kupczak  (Poljska):Halny
Ville Raasakka (Finska): Black cloud, under ground
Christoph Renhart  (Avstria): Catalogue des Arts et Métiers
Valgeir Sigurðsson (Islandija): Dust
Outi Tarkiainen  (Finska): Soai Vácciiga Buohtalaga
Shiori Usui   (Velika Britanija):  from scratch
Monika Zenkevičiūtė  (Litva): Pocket

Kategorija skladateljev pod 30. letom starosti:

Izbrano delo: Jēkabs Jančevskis (Latvija): When

Priporočeni deli:

Celia Swart  (Nizozemska): In my web
Gerta Raidma (Estonija): je suis