Je kaj zabavnejšega od opere, ki pripoveduje o sebi in svoji primadoni? Ta komična drama v dveh dejanjih se zabava s to idejo.

V provincialnem italijanskem gledališču v mestu Lodi vadijo za novo opero pod dirigentskim vodstvom Biscrome (Pietro di Bianco). Primadona Daria (Patrizia Ciofi) je nepopustljiva in neusmiljena do Luigie (Melody Louledjian), druge sopranistke. Ne dovoli ji v svojo bližino. Kot da to ne bi bilo dovolj, se v dogajanje vmeša Luigina mama, donna Agata (Laurent Naouri), ki se trudi pomagati, vendar je prej v napoto in povzroči številne zaplete. Tu je še prvi tenorist (Luciano Botelho), ki nagaja dirigentu in režiserju. Procolo (David Bižić), primadonin mož, zato predlaga, da ga odslovijo. Tudi kontratenorist je nezadovoljen in odide. Štrene mešajo še pesnik in libretist Cesare (Enric Martínez-Castignani), Pippetto, impresarij in gledališki ravnatelj …

Po vseh pripetljajih se na koncu zdi, da so vaje stekle brez težav, ko režiser kot strela z jasnega oznani, da bodo predstavo umaknil s sporeda. Razlog? Tenorist in kontratenorist sta izginila, zato predstave ne morejo izpeljati. Umetnikom je od izplačanega honorarja ostalo bore malo, saj so večino denarja porabili vnaprej. Ostali so jim dolgovi, zato se morajo domisliti, kako zbežati. Procolo predlaga, da bi mesto diskretno zapustili ponoči. Vsi se strinjajo in izginejo kot kafra.

Na našem posnetku bo moški zbor in komorni orkester opere iz Ženeve vodil Gergely Madaras.

Dejan Juravić