Ženske v svetu glasbe

Lana Trotovšek: V kvintetu in solistka z orkestrom

Poslušajte Koncert za violini in orkester v a-molu Antonia Vivaldija in Kvintet v g-molu Dmitrija Šostakoviča.

mediaspeed9338-1024×682
Violinistka Lana Trotovšek in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, 66. Festivala Ljubljana 2018, (foto: Mediaspeeed)
foto: www.ljubljanafestival.si

Oddajo Ženske v svetu glasbe tokrat drugič posvečamo violinistki Lani Trotovšek iz Ljubljane, ki je leta 2012 je debitirala z izvedbo Prokofjevega violinskega koncerta z orkestrom Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva, septembra 2014 je nastopila na 62. Festivalu Ljubljana 2014 z Moskovskimi solisti pod umetniškim vodstvom violista Jurija Bašmeta, februarja 2015 pa je na 5. koncertu cikla Kromatika s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedla violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega. Decembra 2014 je bila gostja koncertnega cikla Carpe artem, kjer je na 4. koncertu nastopila v Klavirskem kvintetu v g-molu, op. 57, Dmitrija Šostakoviča, ki ga je izvedla s člani simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Lana Trotovšek je leta 2015 nastopila na 63. Festivalu Ljubljana na drugem izmed petih koncertov Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Z violinistom Sretenom Krstićem, koncertnim mojstrom Zagrebških solistov, je izvedla dva koncerta za dve violini Antonia Vivaldija. Poslušali bomo Vivaldijev Koncert za dve violini in orkester v a-molu, Ryom 522 iz zbirke L’Estro Armonico, op. 3, iz leta 1711. Violinistka je 2. avgusta 2018 nastopila tudi na 66. Festivalu Ljubljana – na koncertu Lamento v koncertih Johanna Sebastiana Bacha s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.