Brata Hudnik se predstavita kot solista.

Ta teden  bomo v oddaji poslušali posnetek koncerta, ki je v začetku marca zvenel v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata pod pokroviteljstvom Glasbene mladine ljubljanske. Oblikovala sta ga brata Hudnik – hornist Ruben in violončelist Izak, ki sta nastopila s čembalistom Domnom Marinčičem ter pianistoma Andrejo Kosmač in Kantom Lormsomboonom.

Georg Friedrich Händel: Violinska sonata v F-duru, HWV370
Ruben Hudnik in Domen Marinčič

Luigi Boccherini: Sonata za violončelo in generalni bas v A-duru – Cesarica
Izak Hudnik in Domen Marinčič

Franz Strauss: Nokturno op.7
Ruben Hudnik in Andreja Kosmač

Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102, št. 1
Izak Hudnik in Kant Lormsomboon

Paul Dukas: Villanella
Ruben Hudnik in Andreja Kosmač

Ruben Hudnik se je pri sedmih letih začel učiti klavir pri Andreji Kosmač, že pri devetih pa ga je hornist Metod Tomac navdušil za rog. Pri njem zdaj obiskuje tretji letnik konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, hkrati pa je vpisan še v drugi letnik gimnazije Poljane. Poleg tega svoje znanje redno nadgrajuje – tako se je izpopolnjeval na številnih seminarjih, na katerih so bili njegovi mentorji David Cooper, Saar Berger, Johannes Hinterholzer, Dale Clevenger in drugi. Do zdaj se je že uspešno udeležil več državnih tekmovanj mladih glasbenikov; kot solist je leta 2014 osvojil prvo, leta 2017 drugo nagrado, kot član Kvarteta rogov pa je leta 2016 osvojil srebrno plaketo. Za sabo ima tudi že nekaj izkušenj z arhivnimi snemanji, saj je leta 2014 sodeloval pri CD-ju konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, poleti 2017 pa pri snemanju CD-ja Laudamus te v francoskem Taizéju. Poleg tega je za njim že več odmevnih nastopov. Med drugim je v Ljubljani in Piranu z orkestrom izvedel Mozartov Koncert za rog v D-duru, z mednarodnim mladinskim komornim orkestrom UPOL pa Mozartov Koncert za rog v Es-duru.

Violončelist Izak Hudnik se je po maturi – njegov mentor je bil Igor Mitrovič – odločil, da bo študij violončela nadaljeval pri Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Reinhardu Latzku na univerzi na Dunaju. Poleg tega se je izpopolnjeval na seminarjih uveljavljenih violončelistov, kot so Heinrich Schiff, Jens Peter Maintz, Philippe Müller in Thomas Grossenbacher. S prvimi nagradami na državnih tekmovanjih (prejel je kar tri) in mednarodnih tekmovanjih v Poreču, Lieznu, Trstu, Gorici in na Svireli si je prislužil vrsto nastopov doma in v tujini – tako je kot solist že nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom akademije za glasbo Ljubljana, Zagrebškimi solisti, Württemberško filharmonijo Reutlingen, Nizozemskim študentskim orkestrom in orkestrom PreCollege iz Züricha.
Magistrski študij violončela nadaljuje pri Giovanniju Gnocchiju na salzburškem Mozarteumu, hkrati pa študira tudi filozofijo na filozofski fakulteti v Ljubljani. Poleg tega je štipendist mestne občine Ljubljana, prejemnik Zoisove štipendije in dvakratni prejemnik Prešernove nagrade akademije za glasbo v Ljubljani.

Vesna Volk