Sobotni operni večer

Umberto Giordano: André Chénier

Neposredni radijski in video prenos iz Maribora

Ko je 28. marca pred 123-imi leti Giordanova opera »André Chénier« iskala pravo pot do občinstva, sta 29-letnemu skladatelju pomagala pomembna prijatelja: baron in skladatelj Alberto Franchetti, ki mu je prepustil libreto, in skladatelj Pietro Mascagni, ki je vodstvo milanske Scale prisilil, da je delo uvrstilo na spored, čeprav se Giordanu do tedaj še ni uspelo uveljaviti.

Kdo pa je bil resnični André Chénier?

Ko je 25. julija 1794 zvečer končal pod giljotino, je bil v 32-tem letu življenja. Natisnili niso tako rekoč nobene njegove pesmi, po smrti pa so ga razglasili za pomembnega francoskega pesnika. Prav nič ni nenavadno, da je njegovo genialno, tragično in kratko življenje vzbudilo toliko zanimanja v političnih in literarnih krogih. Številnim pisateljem je pomenilo vir, iz katerega so zajemali snov za svoja dela, ne nazadnje znanemu libretistu Luigiju Illici. Da bi bilo romantično ozadje še bujnejše, so vanj vpletli zgodovinsko komaj verjetno ljubezensko zgodbo z aristokratinjo Magdaleno de Coigny. Eksotične in ljubezenske téme so bile na splošno Illicovo področje. Spomnimo se opere »La Bohème« in »Madame Butterfly«, libreto je napisal tudi za opero »Krištof Kolumb« in »Lady Godiva«. Bil je mojster podrobnosti in to je dalo zgodbam dramaturško oblikovanost, hkrati pa pritegnilo poslušalce.

V glavnih vlogah bodo nastopili: Renzo Zulian kot Chénier, Sabina Cvilak kot Magdalena de Coigny, Siniša Hapač kot Gérard ter Luka Brajnik kot Roucher in Pietro Fléville. Dirigentsko vodstvo bo v rokah Lorisa Voltolinija.

V prvem odmoru (približno ob 20.35) lahko prisluhnete tudi pogovoru z umetniško ekipo – umetniškim vodjo Simonom Krečičem, režiserko Sarah Schinasi, ter pevcema Renzom Zulianom in Sabino Cvilak.