Aktualno

Ars Teatralis – Majda Artač Sturman: Silhuete

Neposredni prenos literarnega večera iz SSG Trst

Majda Artac Sturman
Majda Artač Sturman, pisateljica in pesnica
foto: ZTT, osebni arhiv

Iz Trsta smo neposredno prenašali literarni večer, ki ga naša radijska postaja pripravlja s Slovenskim stalnim gledališčem, Založbo tržaškega tiska in Radiom Trst A. Beseda je tekla o kratki prozi Silhuete. V oddaji smo spoznali avtorico Majdo Artač Sturman. Silhuete so, kot pravi avtorica, “obris in vtis, srečanje in slovo, slutnja in spomin. Spomin, ki se obnavlja s predanostjo slovenski knjigi in besedi, z ustvarjalno strastjo in pridihom nostalgije. Mehko, brez ostrih robov – kot se na osvetljenem scenskem ozadju gibljejo (literarne) silhuete. Pripovedi, ki se berejo z očmi, a doživljajo s srcem in dušo.” Dve kratki zgodbi Angel in Investicija ter poezijo Majde Artač Sturman sta interpretirali dramski igralki Nikla Petruška Panizon in Tina Gunzek. Na kitari ju je spremljal in glasbeno popestril večer Janoš Jurinčič. Z avtorico se je pogovarjala Martina Kafol.

Majda Artač Sturman (1953) esejistka, pesnica, pisateljica in kulturna delavka, živi na Opčinah pri Trstu. V otroštvu jo je očaral vznemirljivi svet knjige in besedne igrivosti s prepletanjem različnih jezikovnih odtenkov, v zrelih letih pa se je ljubiteljsko usmerila v študij jezikov od ruščine in francoščine do nove grščine. Obožuje sprehode, ritem gibanja, barvitost narave in cvetja.  Diplomirala je leta 1977 iz klasične filologije na tržaški Filozofski fakulteti in že kot študentka začela poučevati na tržaških srednjih šolah. Kot dolgoletna profesorica slovenščine in latinščine na znanstvenem in klasičnem liceju v Trstu je vložila veliko energije v mentorsko delo z mladimi. Nastopa kot govornica na prireditvah, predstavlja literarne novosti, prebira svojo poezijo tako v slovenskih kot v italijanskih krogih in vodi jezikovne in ustvarjalne delavnice po osnovnih šolah.  V devetdesetih letih se je začela oglašati z gledališkimi kritikami, objavlja eseje, recenzije, pesmi in krajšo pripovedno prozo v revijalnem in periodičnem tisku. Najdlje sodeluje s tednikom Novi glas: v rubriki Pika na (pesm)i na izviren in poljuden način skuša približati bralstvu svet poezije. Izdala je več pesniških zbirk in sodelovala v zbornikih in antologijah. Ustvarja poezijo in prozo, otroške pesmi in fantazijske pripovedi objavlja v mladinski reviji Galeb.

Za radijski prenos in odrsko izvedbo so poskrbeli: tehnična ekipa SSG Trst pod vodstvom Petra Furlana in tonski mojster Matjaž Miklič, asistent Milan Zrimšek. Režiser in scenarist literarnega večera je bil Alen Jelen.