Škofjeloški pasijon: oddaja govori o veličini in pomenu Škofjeloškega pasijona za naš narod. Pred 300 leti je nastajal na podlagi starejših izkušenj pri pripravi spokornh procesij, a se je razvil do popolnosti. Pasijon je v verzih zapisal pater Romuald oz. Lovrenc Marušič iz Štandreža pri Gorici in bil bržkone tudi prvi med ražiserji pasijona v prvih leih uprizarjanja. Teadj so v prireditev vključili meščane in vaščane okoliških vasi, kar okrog 300 je bilo vseh nastopajočih. Danes je Škofjeloški poasijon vpisan v seznam nesnovne kolutrne dediščine UNESCA. Avtor oddaje je Ivan Merljak.

Od konca leta 2016 je Škofjeloški pasijon - Processio locopolitana - vpisan na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine sveta

Škofjeloški pasijon je literano delo z versko vsebino in hkrati dramska uprizoritev, ki je pred tremi stoletji med nastopajoče uključila več sto prebivalcev Škofje Loke in okoliških vasi. Kot literarno delo v sloveščini, pisano v lokalnem loškem narečju in v obliki baročne pesnitve s tekočo rimo, je biser slovenske literature izpod peresa patra Romualda oziroma Lovrenca Marušiča iz Štandreža pri Gorici. Hkrati je najstarejše povsem ohranjeno dramsko besedilo v našem jeziku in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga iz baročnega obdobja. Od konca leta 2016 je Škofjeloški pasijon - Processio locopolitana - vpisan na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine sveta. V oddaji so o ŠKOFJELOŠKEM PASIJONU govorili:

-pater dr. Metod Benedik, teolog in zgodovinar;

-dr. Monika Deželak Trojar, klasična filologinja in zgodovinarka, sodelavka  ZRC SAZU in

-doc. dr. Marija Ogrin, raziskovalec na inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.

Ivan Merljak