Demetrij Žebre, 4. oddaja

Predstavljamo glasbo skladatelja 20. stoletja Demetrija Žebreta, ki je bil tudi uspešen dirigent, umetniški vodja in operni direktor, snovalec programov in glasbeni organizator.

Demetrij Žebre dirigira, (Kazinska dvorana SNG Maribor), (foto: iz arhiva družine Lajovic)
foto: RTVS

Cikel oddaj Skladatelj tedna v tem tednu posvečamo enemu najtehtnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja Demetriju Žebretu. Njegova kompozicijska ustvarjalnost je pogosto v senci obsežnega dirigentskega dela, saj je bil Žebre zelo prodoren in uspešen dirigent, kot ustvarjalec pa zelo samokritičen in zadržan perfekcionist. Žebre je bil v razsežnosti svojega vsestranskega glasbeno-umetniškega dela tudi uspešen umetniški vodja in operni direktor, snovalec glasbenih programov in glasbeni organizator.

Žebretov opus obsega orke­stralna in koncertantna dela, komorne in solistične skladbe, samospeve, zborovske skladbe, četrttonsko in šestinotonsko glasbo ter glasbeno-scenska in filmska dela ter glasbo za balet. Iz arhiva Radia Slovenija bomo predstavili najbolj izstopajoče skladbe različnih zvrsti. Cikel oddaj je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, posnela sta jih oblikovalca zvoka Vito Plavčak in Stane Košmerlj, vezno besedilo je prebral napovedovalec Igor Velše.

V ciklu Skladatelj tedna predstavljamo najbolj izstopajoče skladbe Demetrija Žebreta iz arhiva Radia Slovenija:

Ponedeljek, 14. januar 2019 ob 10.05: Žebretove skladbe iz najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja: Suito za mali orkester, Caprice za violino in klavir, Tri samospeve na Župančičeve verze, Tek – simfonično sliko za veliki orkester – in Toccato za simfonični orkester.

Torek, 15. januar 2019 ob 10.05: Poslušajte Tri poeme za violino in klavir ter Godalni kvartet Demetrija Žebreta.

Sreda, 16. januar 2019 ob 10.05: Žebretove skladbe Svobodi naproti za simfonični orkester, samospev Maja in morje za sopran in mali orkester (v izvedbi skladateljeve soproge Ksenije Vidali in Orkestra Radia Ljubljana pod skladateljevo taktirko iz leta 1957) ter balet Dan / (Bacchanale) simfonična slika v treh stavkih za simfonični orkester.

Četrtek, 17. januar 2019 ob 10.05: Trije samospevi Demetrija Žebreta na verze Mitje Šarabona, Žalni spev ali Žalna glasba– Spomin Slavku Ostercu – in Tri vizije za simfonični orkester.

Petek, 18. januar 2019 ob 10.05: Žebretove skladbe iz zadnjih ustvarjalnih let: Concertino za klavir in orkester in Allegro risoluto – marciale za simfonični orkester ter samospev Maja in morje za sopran in orkester – v novejši izvedbi in s simfoničnim orkestrom.