Program:
Demetrij Žebre: Prebujenje
Dmitrij Šostakovič: Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu
Eugene Ysaye: Sonata za solo violino v d-molu op. 27 št. 3 »Balada«
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 7 v A-duru op. 92

Simfonični orkester RTV Slovenija
solist: Robert Lakatoš (violina), dirigent: James Tuggle

Peti koncert Simfonikov RTV Slovenija v ciklu Kromatika

Pred orkester se na petem večeru kromatike po dveh letih vrača dirigent James Tuggle, prvič pa bo z našim orkestrom zaigral Robert Lakatoš. James Tuggle je ameriški dirigent, ki pa se je formiral v izrazito nemški tradiciji. V sedemdesetih je v Los Angelesu študiral s starejšim dirigentom Fritzem Zweigom, ki je bil Schönbergov učenec in pred prihodom nacistov na oblast pomemben operni dirigent v Berlinu. Nato je prebežal v ZDA in Tuggle poudarja, da je bil študij z njim pomembna vez s staro evropsko glasbeno tradicijo.

Robert Lakatoš pa je leta 1991 rojen violinist, zmagovalec Sarasatovega tekmovanja, ki bo izvedel Šostakovičev koncert, skladbo ki jo v zadnjih letih igra še posebej pogosto.

 

Imel sem priložnost poslušati Šostakovičev koncert na Dunaju, v izvedbi mojega mentorja Juliana Rachlina, s katerim sem delal tri leta. V trenutku sem se zaljubil v koncert in od takrat Sem si zelo želel, da bi se ga naučil in igral. Imel sem srečo, da se z Julianom Rachlinom naučim to delo in da se mu posvetim na pravilen način, saj je Rachlin ta koncert igral približno 150krat. Imel sem veliko srečo, da sem takoj na začetku o koncertu dobil prave informacije.

Robert Lakatoš

Primož Trdan