"Ko sem bila majhna, sem vedno govorila, da ne bom solistka."

Petra Milković Prosen se je klavir začela učiti s šestimi leti v Glasbeni šoli v Varaždinu pri Ivani Hercezi. Prvi dve leti srednje šole je bil njen mentor Peter Eldan, nato pa je nadaljevala šolanje v Zagrebu na glasbeni šoli „Pavla Markovca“ v razredu Jasne Rebi, kjer je maturirala leta 2005. Že takrat se je redno udeleževala dodatnih izpopolnjevanj, in sicer pod vodstvom Nine Kazimirove v Dubrovniku, Arba Valdme v Lichtenbergu v Nemčiji, v Parnu v Estoniji, v Montepulcianu v Italiji, v Švici in Sloveniji, Laszlo Baranya v Tapolci na Madžarskem in Tomaža Petrača na Braču na Hrvaškem.
Uspešno je sodelovala na mnogih koncertih doma in v tujini, tako je recimo v Rimu predstavljala hrvaško glasbeno umetnost – dela Dore Pejačević, že pri 10-ih je nastopila kot solistka z orkestrom Zagrebške filharmonije, kasneje pa še z ansamblom Zagrebški solisti in z Varaždinskim komornim orkestrom. Poleg tega je v sodelovanju z Varaždinskim kvartetom izvedla Schumannov Klavirski kvintet ter Klavirski kvintet Dore Pejačević, uspešno pa je nastopila tudi na 9. Moskovskem mednarodnem festivalu slavenske glasbe.
Študirala je pri Arbu Valdmi na Visoki šolu za umetnost v  Kölnu, nato študij nadaljevala v Zagrebu in v Osijeku, od leta 2014 pa je študentka Tomaža Petrača v Ljubljani, kjer je leta 2015 diplomirala, zdaj pa zaključuje magistrski študij.

Poleg pogovora z glasbenico boste v oddaji lahko slišali še njeno interpreatacijo Koncerta za klavir v F-duru, št. 2, op.102 Dmitrija Šostakoviča za izvedbo katerega je prejela Študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Vesna Volk