Prejemnik Študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo

Klarinetist David Gregorc je svojo glasbeno pot začel leta 2003 na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri Matjažu Emeršiču in pod njegovim vodstvom opravil tudi srednjo stopnjo izobraževanja, potem pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študent Jožeta Kotarja in Jureta Hladnika.
V svoji dosedanji glasbeni karieri si je nabral že precej izkušenj. Kot solist in član kvarteta klarinetov A vista se je uspešno udeležil več tekmovanj za mlade glasbenike, v začetku leta pa 2018 je postal štipendist organizacije Yamaha Music Foundation of Europe. Večkrat je že nastopil kot solist z orkestrom, in sicer najprej z mladinskim pihalnim orkestrom in big-bandom Glasbene šole Velenje ter s Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje, nato pa je že leta 2011 pri svojih petnajstih prvič nastopil kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije. V zadnjem šolskem letu je s tem orkestrom izvedel tudi deli Rossinija in Webra ter za svoja nastopa prejela Študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Trenutno zaključuje študij na ljubljanski glasbeni akademiji in pogosto nastopa z različnimi orkestri. V preteklosti je sodeloval s Policijskim orkestrom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, od letošnjega leta pa je zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana.

V oddaji boste lahko slišali odlomek iz dela Petit quator Jeana Francaixa (v izvedbi kvarteta klarinetov A vista) in odlomek iz Koncerta za klarinet in orkester št. 2 v Es-duru Carla Marie von Webra, ki ga je David Gregorc izvedel z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Vesna Volk