Aktualno

Ivan Cankar – Jože Valentič: JAKOB RUDA

Vabilo na javni dogodek / Premierno javno predvajanje nove radijske igre natanko na dan stoletnice Cankarjeve smrti v njegovem rojstnem kraju

7dan-cankar-web
foto: Wiki

Torek, 11. december ob 19.00 v mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki

Ivan Cankar je dramo Jakob Ruda napisal leta 1898, dve leti pozneje je bila izdana in uprizorjena v gledališču. Na odru je redkeje uprizarjana, vendar je sčasoma postala tako aktualna, da lahko neposredno nagovori sodobno, tokrat tudi radijsko občinstvo. Jakob Ruda je namreč propadli podjetnik, ki se je povzpel na račun drugih. Visoko ceno je za to plačala predvsem njegova družina in v trenutku začetka drame se Ruda nameni žrtvovati še zadnjega človeka, ki mu je predan: svojo hčer, njeno srečo in svobodo. Etično sporne odločitve na koncu z življenjem plača sam, mladi, uspešni umetnik in hčerin srčni izbranec pa na koncu s svojo odločnostjo vliva upanje v boljšo prihodnost. Igra anatomije brezkompromisnega uspeha in vse močnejšega glasu vesti v radijskem mediju še bolj izčiščeno in intimno nagovarja etično v nas.

Gost večera bo dr. Igor Grdina. Njegova knjiga Ivan Cankar – portret genija je pravkar izšla, v njej pa avtor nudi čisto nov pogled na Cankarjevo življenje in ustvarjanje v luči zgodovine. Z njim se bo pogovarjala dramaturginja Vilma Štritof.

Za radio je Cankarjevo dramo priredil in zrežiral Jože Valentič.

 

Igrali so:

Jakob Ruda – MILAN ŠTEFE

Ana – SARA GORŠE

Dolinar – MATEJ PUC

Broš – IVAN RUPNIK

Dobnik – BRANE ZAVRŠAN

Marta – MAJA KONČAR

Alma – LENA HRIBAR

Koželj – JERNEJ GAŠPERIN

Justin – UROŠ MAČEK

Košuta – TONE GOGALA

Delavci – GORAZD LOGAR, VITO WEIS in ŽAN PERKO

 

Tonski mojster: MATJAŽ MIKLIČ

Avtor izvirne glasbe: DEJAN MESEC

Dramaturginja: VILMA ŠTRITOF

 

Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 2018.