Leoš Janaček, 5. oddaja

Peta oddaja: dela za klavir, za pevce in orkester, za instrumentalni sekstet in simfonična pesnitev za sopran in orkester.

Leoš Janáček
foto: nealshistorical.wordpress.com

Skladatelj tedna je eden najizvirnejših in najtehtnejših čeških skladateljev Leoš Janaček. Rodil se je leta 1854 v mestu Hukvaldy na Moravskem, deloval pa je v drugi polovici 19. in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot eden vélikih ustvarjalcev operne, vokalne in duhovne vokalno-instrumentalne umetnosti, a tudi njegov instrumentalni opus odstira vrsto klavirskih, komornih in orkestralnih umetnin. Janačkova glasba poslušalcem približa tudi značilnosti moravske ljudske melodike in ritmike ter celotonskih postopov, ostaja pa blizu tonalnosti, povezana s tradicionalnim glasbenim stavkom. Temeljna značilnost njegove glasbe so tako imenovani govorni motivi in govorne melodije, ki jih je oblikoval iz intonacije jezika.

Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

Ponedeljek, 3. decembra: V prvi oddaji bomo predstavili tri izmed Janačkovih najopaznejših komornih instrumentalnih del: Sonato za violino in klavir, Godalni kvartet št. 1 – Kreutzerjeva sonata – in pihalni sekstet Mladost.

Torek, 4. decembra: V drugi oddaji poslušajte miniaturi iz Janačkove klavirske zbirke Po zarasli poti, iz orkestralnega opusa pa simfonično pesnitev za violino in orkester Goslačev otrok, simfonično pesnitev Balada o Blaniku in slavnostno petstavčno Sinfonietto za simfonični orkester.

Sreda, 5. decembra: Tretja oddaja bo v znamenju Janačkove zborovske in duhovne vokalno-instrumentalne glasbe: moteta Veni sancte spiritus in moškega zbora Naša breza, obsežne Glagolske maše za soliste, orgle, zbor in orkester ter klavirske skladbe V meglicah.

Četrtek, 6. decembra: V četrti oddaji bomo spoznali izbor Janačkove operne glasbe, z odlomki najbolj znane in priljubljene opere Jenufa – na skladateljev libreto –, ter iz oper Lisička zvitorepka in Katja Kabanova.

Petek, 7. decembra: V peti oddaji bomo predstavili Janačkove Moravske plese za klavir, cikel pesmi Dnevnik pogrešanega za alt, tenor, tri ženske glasove (ženski zbor) in klavir – poslušali ga bomo v poznejši orkestrski različici –, pozno komorno delo: Concertino za klavir, klarinet, rog in fagot, violini in violo ter simfonično pesnitev Donava za orkester s sopranom.

 

Leoš Janaček

foto: www.operaplus.cz