Radijska igra

Radijska igra: Andrej Nikolaidis: Madžarski stavek (Madžarska rečenica, 2017)

V neposrednem prenosu na Radiu Slovenija, Tretjem programu – programu Ars iz Štihove dvorane

Andrej Nikolaidis je štiriinštiridesetletni črnogorski pisatelj, ki živi v Ulcinju; rodil se je v Sarajevu. Publicist, kolumnist, avtor romanov in kratkih zgodb je leta 1999 objavil prvo zbirko z naslovom Katedrala v Seattlu in se takoj pokazal kot nespregledljivo dober avtor; zdaj so njegove knjige že prevedene v kakih šestnajst jezikov. Prvi roman Mimesis je objavil leta 2003, lani je objavil roman z naslovom Madžarski stavek in zanj dobil priznanje Meše Selimovića za najboljši roman na področju nekdanje Jugoslavije. Madžarski stavek ima podnaslov Žaloigra in temelji na srečanju med pripovedovalcem in junakom Joejom. Ta na začetku naredi samomor, vendar to še zdaleč ni edina vodilna linija izjemnega besedila, napisanega kot ena sama poved na stotih straneh.

Karpo Godina, režiser in avtor priredbe Madžarskega stavka za radijsko igro, se je posvetil možnostim radijskega medija za interpretacijo Nikolaidisovega besedila in se poigral prav z glasovoma dveh oseb, ki pa sta na koncu ena sama?

Pred predvajanjem radijske igre bodo o romanu in radijski priredbi v pogovoru z moderatorjem Vladom Motnikarjem spregovorili režiser radijske igre Karpo Godina, igralec Primož Pirnat in prevajalka Dijana Matković.

Foto: Ivan Merljak