Aktualno

Literarni nokturno z nagrajenimi in izbranimi kratkimi zgodbami

Med 25. novembrom in 2. decembrom prisluhnite nagrajenim zgodbam letošnjega literarnega natečaja

Nokturno-za stran
foto: flickr/William Arthur

Na Nočeh v Stari Ljubljani je konec avgusta Tretji program – program Ars Radia Slovenija razkril avtorje izbranih in nagrajenih kratkih zgodb letošnjega natečaja. Vse nagrajene in izbrane zgodbe bomo v prihodnji dneh, med 25. novembrom in 2. decembrom, premierno slišali na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija, tudi zmagovalna Srečanja avtorice Karin Sabadin.

 Strokovna žirija v sestavi  Marjeta Drobnič, Veronika Simoniti in Marjan Kovačevič Beltram je izbrala pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila. V svoji obrazložitvi so zapisali:

Kljub nekoliko manjšemu številu prispelih zgodb glede na prejšnja leta je bilo na letošnjem Arsovem natečaju kar nekaj izstopajočih zgodb. Žirija je v ožji izbor zajela zgodbe, ki polno utripajo, imajo živ karakter in so tako vsebinsko kot oblikovno čim izvirnejše, ki nas spretno potegnejo v dogajanje in zadenejo ali pa od nas kljub navidezni pripovedni distanci zahtevajo globlji razmislek. Tematsko segajo od antike do današnjih časov, zaznamujejo jih nepričakovana srečanja z drugačnim in s tujim, spraševanje o eksistenci, skrajnosti novodobnega življenja in takšen ali drugačen boj s preživetjem, raznolike pa so tudi po svoji formi.

Na sporedu bodo v naslednjem vrstnem redu:

25. 11. Nina Dragičevič: Kam le?
26. 11. Miša Gams: Kradljivec
27. 11. Mirjam Gostinčar: Včasih tko … sedem
28. 11. Zoran Knežević: Ko pride piskač iz Hamelina
29. 11. Stanislav Peček: Mi poveš?
30. 11. Zlatko Naglič: Kairós
1. 12. Manka Kremenšek Križman: Oči Katice Glavač
2. 12. Karin Sabadin: Srečanja

Vabljeni k poslušanju!