Veščina suhozidne gradnje in klekljanje čipk sta vpisana na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Kot je znano, sta Veščina suhozidne gradnje in klekljanje čipk vpisana na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva – s tem tudi začenjamo tokratni pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni. Ta bo sicer precej muzejsko obarvan.

O častitljivi obletnici Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož – letos praznuje 125-letnico obstoja – smo v naših oddajah že poročali. Zdaj opozarjamo na zanimiv zbornik, ki so ga izdali ob tej priložnosti, nadaljujemo pa na področju konservatorstva in restavratorstva; posvečena mu je razstava V dobrih rokah, ki so jo odprli v Narodnem muzeju v Ljubljani, na gradu Sevnica pa so odprli pregledno razstavo o konservatorsko-restavratorskih posegih, ki so bili izvedeni na gradu. O obeh več v oddaji.

Izpostavljamo še projekt Artehgal, ki je namenjen večji socialni vključenosti pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture, in mednarodno konferenco o umetnosti v javnem prostoru Re-forma viva Ljubljana – potekala je v prestolnici. V galeriji Vodnikove domačije pa se odpira prodajni sejem ilustracije.

Tina Kozin