Zveza evangeličanskih cerkva skuša v dialogu s svetom poiskati odgovore na izzive in vprašanja verujočega človeka v cerkveni skupnosti

Na evropski konferenci z naslovom »Angažirani za cerkev in za svet« so predstavniki evangeličanskih cerkva razpravljali o temah in vprašanjih, s katerimi se sooča človek v sodobnem svetu. Svetovna luteranska zveza je globalna skupnost cerkva luteranskega izročila, ki vključuje 148 cerkva v 99-ih državah. Zveza predstavlja približno 75,5 milijonov evangeličanskih kristjanov. Ustanovaljena je bila leta 1947 v Lundu na Švedskem. Tedaj so se predstavniki evangeličanskih cerkva po koncu druge svetovne vojne zbrali z namenom, da bi v težkih povojnih okoliščinah poiskali rešitve za problem beguncev. Hoteli so znova vzpostaviti porušene odnose, biti skupaj in graditi mostove. V zraku je bil duh sodelovanja. Tudi danes so evangeličanske cerkve v različnih okoljih, v Skandinaviji, Nemčiji, Sloveniji in drugod postavljene pred nove izzive in vprašanja, na katere skušajo najti rešitve in odgovore.

Angažiranost za begunce in migrante je vpisana v naš DNK, ker je del zgodovine Svetovne luteranske zveze, in zato ima za nas vse do danes pomembno vlogo. Vero skušamo prevesti v dejanja, tega pa ne počnemo samo navznoter, temveč tudi prek naše skupnosti. Ta dejanja pa so raznolika: gre za teološki razmislek in dialog z drugimi cerkvami in verstvi, prek katerega želimo poglobiti naše odnose in podeliti vero z drugimi. Prav tako želimo služiti pomoči potrebnim in se zavzemati za pravičen, miren in spravljen svet.
Ireneusz Lukas, evropski sekretar Svetovne luteranske zveze

Robert Kralj