GoJelly go!

Eden od večjih stranskih učinkov segrevanja in zakisevanja oceanov je naraščajoča količina želatinastega planktona oziroma meduz

Potapljač v množici meduz
foto: MBPP-NIB

Eden od večjih stranskih učinkov segrevanja in zakisevanja oceanov  je predvsem v obalnih morjih naraščajoča količina želatinastega planktona oziroma meduz.  Ekološkim izzivom takšnih voda se že desetletja pridružujejo vedno večje količine plastike  v morju, predvsem mikroplastika. Zato je projekt 15 partnerjev “GoJelly” prvovrsten izziv, saj si je med drugim za nalogo zastavil poiskati način, s katerim bi meduze to mikroplastiko predelale. Ukvarjajo pa se tudi s kulinaričnimi aspekti rabe meduz. V oddaji sredi poteka projekta gostimo raziskovalke z Morske biološke postaje Piran (NIB), partnerja v tem projektu. To so dr. Ana Rotter (koordinatorka s strani NIB), dr. Katja Klun in dr. Tjaša Kogovšek.