Vzgib za cikel je istoimenska knjiga režiserja in dolgoletnega profesorja na AGRFT Univerze v Ljubljani Aleša Jana, ki podrobno predstavlja bogato zgodovino radijske igre v Sloveniji. Knjigo je pod uredniškim vodstvom Anje Roškar, v zbirki Dokumenti letošnjega junija izdal Slovenski gledališki inštitut. Režiser Klemen Markovčič je ob 90. obletnici Radia Slovenija idejno in izvedbeno zasnoval šest oddaj, ki v ospredje postavljajo ključne mejnike in fenomene radijskoigrske umetnosti pri nas. Oddajo tvorijo razmisleki Aleša Jana, tematski povzetki iz knjige in izbrane igre kot zvočne povečave posameznih tem ali fenomenov.



V drugi oddaji je razkrit pogled na Jugoslovanski festival radijske igre s pomenom in izjemnimi uspehi slovenske radijske igre v širšem prostoru nekdanje skupne države.



Avtor cikla, vodja pogovora in režiser oddaj Klemen Markovčič

Tonski mojstri Urban Gruden, Nejc Zupančič

Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina



Bralec Renato Horvat



Produkcija Uredništva za kulturo, julij 2018



Oddaje so nastale ob sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta in 3. programa Radia Slovenija ? ARS.

Premierni tematski cikel o zgodovini radijske igre v Sloveniji

Vzgib za cikel je istoimenska knjiga režiserja in dolgoletnega profesorja na AGRFT Univerze v Ljubljani Aleša Jana, ki podrobno predstavlja bogato zgodovino radijske igre v Sloveniji. Knjigo je pod uredniškim vodstvom Anje Roškar, v zbirki Dokumenti letošnjega junija izdal Slovenski gledališki inštitut. Režiser Klemen Markovčič je ob 90. obletnici Radia Slovenija idejno in izvedbeno zasnoval šest oddaj, ki v ospredje postavljajo ključne mejnike in fenomene radijskoigrske umetnosti pri nas. Oddajo tvorijo razmisleki Aleša Jana, tematski povzetki iz knjige in izbrane igre kot zvočne povečave posameznih tem ali fenomenov.

V drugi oddaji je razkrit pogled na Jugoslovanski festival radijske igre s pomenom in izjemnimi uspehi slovenske radijske igre v širšem prostoru nekdanje skupne države.

Avtor cikla, vodja pogovora in režiser oddaj Klemen Markovčič
Tonski mojstri Urban Gruden, Nejc Zupančič
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina

Bralec Renato Horvat

Produkcija Uredništva za kulturo, julij 2018

Oddaje so nastale ob sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta in 3. programa Radia Slovenija – ARS.

Klemen Markovčič