»V mojih očeh je množica vedno pozitivna, v njej iščem le optimistične stvari. Z eno samo figuro ne bi mogel izraziti tega časa, tega gibanja«

V Moderni galeriji je odprta razstava z naslovom Monument-Drago Tršar: Monumentalno kiparstvo. Razstava je del medinstitucionalnega projekta ob umetnikovi 90-letnici, v katerem sodeluje sedem galerij s preglednimi tematskimi razstavami Tršarjevega raznolikega in obsežnega opusa, pripravljen bo tudi zaključni simpozij.

Na razstavi v Moderni galeriji je Drago Tršar predstavljen z monumentalno plastiko, spomeniško in javno s preko 50 deli, predvsem v bronu, arhivskim gradivom in posnetki. Razstava podaja celovit vsebinski in formalni razvoj Tršarjevega opusa doma in v tujini v razvoju odmika od tradicionalne obravnave človeške figure in figuralnih kompozicij v skorajda abstraktno formo, na ogled so tudi zadnja igriva dela, vezana na temo erotike in narave. Poudarek razstave je na najbolj znanih spomeniških kompozicijah kot so Manifestanti in Spomenik revolucije v Ljubljani. Podnaslov razstave je Monumentalnost in množica, kustos in vodja celotnega projekta pa je dr Marko Jenko, ki ga je k pogovoru v oddaji Likovni odmevi povabila Maja Žel – Nolda.

Maja Žel Nolda