Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti

Marjan Kozina

Oddajo tokrat posvečamo skladatelju Marjanu Kozini ob posthumnem imenovanju za častnega člana Slovenske filharmonije

1487244537-marjan-kozina
Marjan Kozina

Oddajo tokrat posvečamo skladatelju Marjanu Kozini, ki ga je Slovenska filharmonija na torkovem koncertu ob 70-letnici povojnega delovanja, posvečenem trem častnim članom ustanove in njenih predhodnic posmrtno imenovala za častnega člana. Bil je eden izmed treh pobudnikov za ustanovitev povojne Slovenske filharmonije ter v njej zasedel mesto prvega ravnatelja in umetniškega vodje.

Slogovno je izhajal iz nove romantike, ki pa jo je obogatil z nekaterimi sodobnejšimi prijemi, folklornimi vzgibi in realističnimi potezami. Njegov glasbeni izraz je tako izrazito samosvoj, pri tem pa mu je bil najbliže svet orkestralne glasbe. Proslavil se je tudi z opero Ekvinokcij, ki sodi med najpomembnejša slovenska operna dela sploh, s samospevi ter glasbo za filme Na svoji zemlji, Kekec in Dolina miru.

V oddaji boste lahko slišali izbor njegovih orkestrskih del, kot so suita iz filma Na svoji zemlji, simfonična pesnitev Davnina in simfonični scherzo Bela krajina ter Štiri kitajske miniature za visoki glas in orkester.