Sozvočje svetov – 5. koncert sezone 2018/2018

Pred koncertom, ki se bo pričel ob 20.00, bomo poslušali pogovor o štukaturah kapele sv. Frančiška Ksaverija v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Vir: novamuska.org/

Koncertni cikel Sozvočje svetov že sedemnajsto sezono povezuje glasbo in predavanja o številnih umetniških smereh. Soustvarjata in prirejata jo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Narodna galerija iz Ljubljane. Letošnja sezona se imenuje Ljubljanski koncerti in predstavlja nadaljevanje lanske ter se navezuje na Brandenburške koncerte, ki jih je pred tremi stoletji ustvaril Johann Sebastian Bach, eden največjih baročnih skladateljev. V ta namen je Komorni godalni orkester slovenske filharmonije povabil k sodelovanju domače in tuje skladatelje, ki so ustvarili Ljubljanske koncerte, študenti kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa so na temo ljubljanskih motivov ustvarili tudi miniaturne Ljubljanske concertine.

Nocoj bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije izvedel Ljubljanski concertino št. 6 Aneja Černeta, študenta kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Dušana Bavdka, Ljubljanski koncert št. 6 za godala madžarskega skladatelja Mártona Illésa ter Šest glasni Ricercar iz Glasbene daritve in Brandenburški koncert št. 1 v F-duru Johanna Sebastiana Bacha.

Pred koncertom, ki se bo pričel ob 20.00, bomo poslušali pogovor Maje Žel – Nolda z dr. Barbaro Jaki, direktorico Narodne galerije, o štukaturah kapele sv. Frančiška Ksaverija v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.