Boštjan Gombač in Žiga Stanič sta glasbenika, ki presegata omejitve glasbene dejavnosti, meje med skladanjem in izvajanjem glasbe, med interpretiranjem in improviziranjem. Hkrati oba tudi z veseljem preizkušata različne sloge in zvrsti. Sodelovala sta že v enem od del za klarinet in akordeon, ki jih je Gombač izvedel z Luko Juhartom, med avtorji pa je bil tudi Žiga Stanič. Lani je Gombač začel s serijo izvedb Staničeve skladbe za mousteriensko piščal, poimenovano tiddibab, ki je jubilejno deseto koncertno izvedbo doživela na zaključnem večeru letošnjega cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Prenos zaključnega koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v ciklu Kromatika - s solistom Boštjanom Gombačem in dirigentom Benoîtom Fromangerjem

Orkester bo s solistom Boštjanom Gombačem na tidldibabu, koščeni neandertalčevi piščali, najdeni v Divjih babah in pod vodstvom Benoîta Fromangerja predstavil projekt z naslovom Darvinistični orkester, projekt Evropske mreže orkestrov ONE, ki ga od začetka lanskega leta izvajajo orkestri po vsej Evropi. Čaka nas popotovanje skozi evolucijo glasbenih instrumentov skozi čas v skladbah Baba za tidldibab, godala in tolkala Žige Staniča, Simfoniji št. 5 v c-molu Ludwiga van Beethovna in dela Geek Bagatelles za zbor pametnih telefonov in orkester skladatelja Bernarda Cavannaja.

Vabljeni k poslušanju koncerta v družbi Lidije Hartman in Primoža Trdana.

 

Primož Trdan