Ob 1. svetovnem dnevu čebel smo na simbolni ravni vrnili brenčanje čebel na travnike. Pridružili ste se nam lahko na travniku ali pred radijskimi sprejemniki.

Ujel sem jih v tranzistor.

Da bi to nemo pomlad plesale.
Na odru zelene puščave.

Da bi te z njimi učil življenja.
Ne smrti.

(variacija na pesem maj:varoza Malgorzate Lebda)

Vabimo vas, da z brenčanjem čebel ozvočite travnik brez medonosnih rastlin.

  1. Brenčanje čebel lahko predvajate na pametnih telefonih preko posnetka na tej povezavi.

  2. Ustvarite fotografijo in jo objavite na Facebook strani dogodka.

  3. Deset najboljših fotografij bomo nagradili s knjižnimi in glasbenimi nagradami.

Čeprav se zdi, da so čebele zelo prisotne v našem okolju, se zaradi intenzivnega kmetijstva širijo zelene puščave, travniki brez medonosnih rastlin in s tem brez čebel. V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in širšo javnostjo na simbolni ravni vračamo brenčanje čebel na travnike. Projektu se lahko pridružite, da na travniku po vaši izbiri predvajate posnetek šumenja čebel in sodelujete v nagradni igri.

 

Na svetovni dan čebel, 20. maja, se bo ob 18h na travniku na Breznici pri Žirovnici, rojstnem kraju začetnika modernega čebelarstva Antona Janše, se je Aleksander Čobec pogovarjal z biologom in čebelarjem Janezom Gregorijem ter Polonco Lovšin, vizualno umetnico, ki je za umetniški projekt o čebeljem opraševanju Bodi čebela prejela priznanje Riharda Jakopiča 2018 (posnetek).

 

Koncert za čebele

Čeprav je dolgo časa veljalo prepričanje, da so čebele gluhe, danes vemo, da čebele »slišijo« –  zvok na kratko razdaljo 6 mm (tudi do 10 mm) kot gibanje zraka zaznavajo s tipalnicami.  Na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars smo se jim  zato simbolno poklonili s koncertom za čebele –  glasbo zanj je prav za to priložnost ustvaril skladatelj Brane Zorman.  Koncertje bil na svetovni dan čebel ob 18.15 premierno izveden na travniku na Breznici pri Žirovnici. Frekvenčno območje, na katerem je bil koncert predvajan, se je raztezalo od frekvenčnega območja šumenja čebel, okoli 265 Hz, do območja okoli 2 kHz, do koder v harmoniji z osnovno frekvenco 500 Hz seže petje matic. Del za čebele ustvarjene glasbe, ki smo jo neposredno predvajali na programu Ars, so tako zaznale le – čebele.

Neposredni prenos dogodka je bil na 3. programu Radia Slovenija, 20. maja ob 18h. Avtorja projekta sta Aleksander Čobec in Saška Rakef.

Informativni utrinki na Arsu ob svetovnem dnevu čebel

V utrinkih smo povedali nekaj zanimivosti o čebelah in njihovem pomenu. Posamičen utrinek je trajal do dve minuti. Od 7.20 do 22.00 smo predvajali deset utrinkov v prepoznavni zvočni podobi – rojenje čebel. Avtor Klemen Markovčič.

Oddaje o čebelah

Tematiki čebel smo namenili tudi oddaje Arsov forum, Lirični utrinek in Jezikovni pogovori.

Saška Rakef Perko, Aleksander Čobec, Klemen Markovčič