Mlada umetniška beseda

Literarni večer s študenti UL AGRFT, v neposrednem prenosu iz Cankarjevega doma.

Mlada umetniška beseda je uspešna, večletna skupna zgodba UL AGRFT in Uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – ARS. Študijsko leto 2017/2018 prinaša že četrti tovrstni javni dogodek, v neposrednem radijskem in video prenosu na Arsu in drugič pod streho Cankarjevega doma. Večer je nastal na osnovi izbranih oddaj Literarni nokturno, ki so jih študenti Dramske igre pripravili pri predmetih Radijska igra in Radijska režija. Širšemu poslušalstvu 1. in 3. programa našega nacionalnega radia so bile letos, v obliki cikla štirih oddaj, predvajane marca, štiri pa bodo svojo živo izvedbo doživele v Literarnem klubu Lili Novy Cankarjevega doma v obliki literarnega večera.

S pedagoškega vidika so literarne oddaje pomembne predvsem za samo kulturo govora, svojevrstno (izvedbeno) disciplino in izreko. Javna izvedba pa se je pokazala kot dragocena vsaj z dveh ključnih perspektiv – v širjenju radia in njegove ustvarjalnega dometa, predvsem pa v srečanju avtorjev in najmlajše generacije slovenskih dramskih ustvarjalcev.

Po večerih bivanjske poezije, evropske kratke proze na valovih humorja in slovenske sodobne kratke proze, so tudi tokrat v ospredju slovenski avtorji mlajše generacije in širokega tematskega spektra – od socialnih do povsem intimnih kratkih zgodb. Generacijska identifikacija pri interpretaciji besedil je nujna izkušnja mladega interpreta. Še posebej v zvočnem mediju, ki nam skozi mikrofon šepeta na uho, s tem pa najbolj intimno nagovarja naše notranje svetove.

Avtor dogodka, režiser asist. Klemen Markovčič
Mentorstvo – govor doc. Alojz Svete
Izbor besedil, voditeljica, redaktorica Tina Kozin
Tonski mojster Nejc Zupančič in tehnični ekipa Radia Slovenija
Glasbena oblikovalka Nina Kodrič
Jezikovni pregled Suzana Köstner
Producentki Mija Špiler in Nina Robnik

Študenti DI Urban Kuntarič, Eva Stražar, Dominik Vodopivec in Matej Zemljič
Pisatelji Nejc Gazvoda, Andrej Hočevar, Davorin Lenko in Suzana Tratnik

Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Cankarjevega doma.