Osrednji dogodek 3. programa Radia Slovenija – programa Ars v Cankarjevem letu v sodelovanju z Občino Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja.

Osrednji dogodek 3. programa Radia Slovenija – programa Ars v Cankarjevem letu bo literarno-glasbeni večer Skozi življenje Ivana Cankarja. V sodelovanju z Občino Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja bo potekal na pisateljev rojstni dan, 10. maja 2018, od 20.30 do 21.30 v Cankarjevem domu na Vrhniki. Neposredno ga bodo prenašali Program Ars, slovenski program Radio Trst A – RAI, s polurnim zamikom pa še 1. program Radia Slovenija. Video prenos dogodka bo na MMC-jevi spletni strani in na Arsovi facebook strani.

»Karkoli je človek kdaj mislil in občutil, ne izgine brez sledu. Tiste štiri stene, med katerimi je živel en sam dan ali deset let, so na gosto popisane z njegovo pisavo; kadar se vrne, spozna pisavo, razloči besede in je mahoma tisti, kakor  je bil. Noben vzklik ne izgine, noben vzdih, nobena solza in noben smehljaj. Roka božja piše sproti povest človeka, kleše jo v kamen.«

Tako piše Ivan Cankar o svojem doživljanju sveta. Scenaristka večera Nives Kovač je življenje velikega književnika predstavila s poezijo in odlomki iz njegovih črtic, spominov, dramskih del in pisem. Znova bomo začutili občutke ob požaru, ki je uničil Cankarjevo domačo hišo, obiskali enajsto šolo pod mostom, mu sledili v belo in potem vse bolj megleno Ljubljano in kmalu zatem na Dunaj, pa nazaj na Rožnik, ko bi se njegovo življenje morda počasi umirilo, če se ne bi prezgodaj nesrečno končalo. Cankarjeva besedila pod vodstvom režiserja Jožeta Valentiča bodo interpretirali igralci Pavle Ravnohrib, Robert Prebil, Žan Perko, Nataša Keser, Lara Wolf Završnik, Lena Hribar in Ana Špik, v glasbenem programu bodo sodelovali glasbeniki Dejan Mesec (harmonika, vodja, priprava glasbe), Marta Kržič (klavir), Nastja Cajhen Rode (violina) in oktet Raskovec. Večer bosta povezovala Maja Moll in Ivan Lotrič. Urednik oddaje je Vlado Motnikar.  Radijska tehnična ekipa: Matjaž Miklič, Nejc Zupančič, Milan Zrimšek, Gašper Vodlan, Matjaž Šercelj, Blaž Kumše.

Uvod v umetniški večer bo slavnostna akademija Občine Vrhnika, ki se bo na istem odru začela ob 20. uri.

 

Foto: Ivan Merljak

Nives Kovač, Vlado Motnikar, Jože Valentič