V ciklu sredinih oddaj izbiramo kritike radijskih iger iz bogatega opusa Lojzeta Smaska. Štiri desetletja je aktivno spremljal produkcijo in o njej pisal za časnik Večer. Knjiga z izborom njegovih kritiških zapisov, naslovljena kot Post scriptum, je lani izšla pri Slovenskem gledališkem inštitutu v dvojni izdaji ? ena je posvečena gledališkim in druga radijskim kritikam. Lojze Smasek je visoko cenil umetniške in izrazne možnosti tega žanra. Poznal in občudoval je sposobnosti radijske igre, da sprejemnika doseže tako na razumski kot na čustveni ravni. Zato se je ob vsaki priložnosti zavzemal za kritiški prostor, ki si ga zasluži v samem središču in ne le na robu medijske prostranosti, če vanjo sploh še vstopi.

Tokrat bo na sporedu njegova ocena radijske igre Obletnica madžarskega pisatelja in gledališkega režiserja Georga Taborija. Besedilo sodi med njegove najbolj pretresljive dramske stvaritve, v katerih se njegova življenjska izkušnja razodeva na svojevrsten groteskno ? farsičen način. Pretresljivo pričevanje o najtemnejših območjih človekovega bivanja je obračun s solzavim gledanjem na arhetipski odnos med rabljem in žrtvijo, grozljiva podoba človeške etične in moralne strahote, ki se izživlja nad sočlovekom in ga uničuje. Kritiki bo sledil odlomek iz igre. Oba sta nastala leta 1988.

Avtorica in režiserka Vilma Štritof
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Bral je Ivan Lotrič.

Traja 10' 32?
Produkcija Uredništva igranega programa maja 2018

Iz ciklusa posebnih oddaj Post scriptum

V ciklu sredinih oddaj izbiramo kritike radijskih iger iz bogatega opusa Lojzeta Smaska. Štiri desetletja je aktivno spremljal produkcijo in o njej pisal za časnik Večer. Knjiga z izborom njegovih kritiških zapisov, naslovljena kot Post scriptum, je lani izšla pri Slovenskem gledališkem inštitutu v dvojni izdaji – ena je posvečena gledališkim in druga radijskim kritikam. Lojze Smasek je visoko cenil umetniške in izrazne možnosti tega žanra. Poznal in občudoval je sposobnosti radijske igre, da sprejemnika doseže tako na razumski kot na čustveni ravni. Zato se je ob vsaki priložnosti zavzemal za kritiški prostor, ki si ga zasluži v samem središču in ne le na robu medijske prostranosti, če vanjo sploh še vstopi.

Tokrat bo na sporedu njegova ocena radijske igre Obletnica madžarskega pisatelja in gledališkega režiserja Georga Taborija. Besedilo sodi med njegove najbolj pretresljive dramske stvaritve, v katerih se njegova življenjska izkušnja razodeva na svojevrsten groteskno – farsičen način. Pretresljivo pričevanje o najtemnejših območjih človekovega bivanja je obračun s solzavim gledanjem na arhetipski odnos med rabljem in žrtvijo, grozljiva podoba človeške etične in moralne strahote, ki se izživlja nad sočlovekom in ga uničuje. Kritiki bo sledil odlomek iz igre. Oba sta nastala leta 1988.

Avtorica in režiserka Vilma Štritof
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Bral je Ivan Lotrič.

Traja 10′ 32″
Produkcija Uredništva igranega programa maja 2018

Uredništvo igranega programa