Ob 1. svetovnem dnevu čebel

Svetovni dan čebel na Arsu

Panj s čebelami; foto: Doris Kordić/arhiv MOL

Slovenija ima neverjetno bogato dediščino na polju čebel in čebelarjenja. Slovenci pa so s čebelo spletli neobičajno ljubeč, malone počlovečen odnos. Postala je sinonim za delavnost in pridnost, ki ju je Slovenec vedno čislal in ju, tako v zgodovini kot danes, postavil za eni od svojih temeljnih značajskih potez. Sicer pa imajo čebele pozitivne učinke na celoten ekosistem, predvsem pa so nadvse pomembne za biotsko raznovrstnost, ključno za razvoj človekovega naravnega okolja in s tem človeka samega na tem planetu. Zato je pobuda Čebelarske zveze in Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov za razglasitev svetovnega dneva čebel pravzaprav nadvse plemenita poteza, hkrati pa nujna za ozaveščanje in širše razumevanje pomena čebele na svetovni ravni.

Ni naključje, da je prav mesec maj, mesec najbujnejšega razvoja čebel v letu na severni polobli in 20. maj kot rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarjenja, čas, ko bomo vsi na svetu od letos dalje vsaj en dan v letu postavili čebelo v središče. Ne spreglejte dogodka Ozvočimo travnike s šumenjem čebel.

Tokratni Arsov forum v svoje osišče zato postavlja čebelo in čebelarjenje z domačega in mednarodnega zornega kota, ter razpira razmisleke o izobraževanju na polju čebel in novih, predvsem urbanih pristopih k čebelarjenju in čebeli v mestih. Avtor oddaje je Klemen Markovčič. O čebeli pa razmišljajo – Tanja Strniša, Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Peter Kozmus, Čebelarska zveza Slovenije, Janko Božič, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Maruška Markovčič, Mestna občina Ljubljana.